Święta, święta i po świętach... Było miło, rodzinnie i baaaardzo smacznie.
W tym roku na świątecznym stole znalazło się m.in. ciasto tradycyjnie spożywane we Francji i we Włoszech po Pasterce - Buche de Noel, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza "bożonarodzeniowe polano". Skąd ta nazwa?, ano stąd, że od XII w. w wymienionych krajach istniał wigilijny zwyczaj przynoszenia do domu polana, które paliło się w kominku przez wiele godzin. Istotne było samo rozpalanie tego kawałka drewna, robił to gospodarz domu, matka lub dziewczyna będąca dziewicą. Polano było przynoszone przez krewniaka lub osobę zaprzyjaźnioną, ozdabiane było często wstążkami lub innymi pięknymi dekoracjami. Wierzono, że spełnienie obrzędu spalenia polana zapewni wszystkim domownikom bogactwo i urodzaj przez cały rok. Z biegiem czasu, zwyczaj zaczął zanikać, a to co po nim pozostało to właśnie to ciasto, które w tym miejscu prezentuję. Jest to nic innego jak biszkoptowa rolada z maślanym kremem czekoladowym. Biszkopt jest lekko cytrynowy, natomiast masa dosyć ciężka, przez dodatek masła. Dla osób lubiących lżejsze desery proponuję zamiast masła użycie np. serka mascarpone. W mojej ocenie "Pień drzewa" to ciasto smaczne, cytrynowy biszkopt fajnie współgra z czekoladową masą, natomiast największe wrażenie robi sama jego forma. Na świątecznym stole prezentuje się bardzo stylowo. Polecam!
Składniki:
Biszkopt:
8 żółtek
4 białka
150 g cukru
100 g mąki
skórka otarta z 1/2 cytryny
Krem:
250 g czekolady gorzkiej
250 g masła miękkiego
125 g cukru pudru
1 kieliszek rumu
Ponadto:
Kilka wiśni kandyzowanych do ozdobienia ciasta
Wykonanie:
Biszkopt:
Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do tem. 230 st. C. Żółtka utrzeć do białości razem z łyżką cukru i skórką cytrynową. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Delikatnie wymieszać pianę białkową z masą żółtkową. Dodać przesianą mąkę i ponownie delikatnie połączyć. Ciasto biszkoptowe równomiernie rozprowadzić na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Piec na środkowym poziomie piekarnia przez 5-10 min. Upieczony biszkopt wyłożyć na blat, usunąć papier i przykryć wilgotną ściereczką kuchenną.
Krem:
Czekoladę połamać na małe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzić. Masło zmiksować z cukrem pudrem. Odłożyć 3 łyżki kremu maślanego do ozdoby. Do pozostałej części kremu dodać roztopioną czekoladę i rum. Zmiksować do połączenia składników. Częścią kremu posmarować ostudzony biszkopt i zwinąć w roladę. Kawałek rolady uciąć i ułożyć z niej boczny "konar". Wierzch ciasta ozdobić przy pomocy szprycy pozostałym kremem czekoladowym. Przy pomocy szprycy z końcówką z małym okrągłym otworem wycisnąć dekorację z białego kremu. Ozdobić kandyzowanymi wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz