wtorek, 24 grudnia 2013

Kutia



Radosnych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia 
i wszelkiej pomyślności w Nowym Roku!


Kutia:

Składniki:
2 szkl. ziaren pszenicy
2 szkl. maku
1 szkl. mleka
1 szkl. orzechów włoskich
1/2 szkl. skórki pomarańczowej
1/2 szkl. fig suszonych
1/2 szkl. daktyli
3/4 szkl rodzynek
3/4 szkl. żurawiny suszonej
garść płatków migdałowych
150 g miodu

Wykonanie:
Ziarna pszenicy zalać wodą i zostawić na całą noc. Na drugi dzień ugotować do miękkości (przez ok. 90 min.). Odcedzić z wody. Mak zalać mlekiem, doprowadzić do zagotowania i gotować na wolnym ogniu do czasu, aż wchłonie całe mleko, często mieszając. Ostudzić. Mak zblendować lub przepuścić przez maszynkę, wymieszać z miodem. Większe bakalie pokroić i wraz z bakaliami nie wymagającymi krojenia i makiem dodać do ugotowanej pszenicy. Całość dokładnie wymieszać. Podawać ze słodką śmietanką.

Smacznego!

1 komentarz: