środa, 3 lipca 2013

Udziec jagnięcy pieczony z rozmarynem

Na stronie oLublinie.pl polecam artykuł mówiący o zdrowotnych właściwościach mięsa jagnięcego oraz o lubelskim rynku jagnięciny. Artykuł zawiera ciekawe rozmowy z Dyrektorem Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz oraz z hodowcą owiec z Lubelszczyzny. 
W Lublinie jagnięcina jest trudno dostępna, ale można ją nabyć na zamówienie w ZPM "Ryjek" w Nasutowie i Staropolskiej Galerii Smaku w Lublinie. 
Naprawdę warto wprowadzić do jadłospisu to mięso - poza tym, że jest zdrowe to w dodatku bardzo smakowite - tak jak to z dzisiejszego przepisu. Koniecznie do wypróbowania!

Składniki:
udziec jagnięcy ok. 1,5 kg
kilka gałązek rozmarynu
główka czosnku
sól, pieprz
Wykonanie:
Udziec umieścić w naczyniu żaroodpornym, ponakłuwać ostrym nożem (dzięki temu przyprawy łatwiej wnikną w mięso). Natrzeć solą i pieprzem. Udziec obłożyć gałązkami rozmarynu oraz ząbkami czosnku (nieobranymi). Przykryć podwójnie złożoną folią aluminiową. Piekarnik nagrzać do temperatury 240 st. C. Włożyć naczynie z jagnięciną i od razu zmniejszyć temperaturę do 170 st. C. Piec 3-4 godziny, aż mięso będzie odchodzić od kości. Po upieczeniu, wyjąć z piekarnika i dać odpocząć mięsu przez 10 min.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz