sobota, 30 marca 2013

Pascha

Życzę Wam, aby Chrystus Zmartwychwstały otworzył Wasze serca na miłość, tchnął w Was wiarę i dodał nadziei.
Zdrowych, wesołych, spokojnych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych życzy 
Agnieszka

Składniki:
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego (tłustego lub półtłustego)
120 g masła
200 ml śmietanki kremówki
200 g cukru pudru
5 żółtek
skórka otarta z jednej cytryny
ziarenka z jednej laski wanilii
bakalie (rodzynki, pokrojone daktyle, pokrojone morele) namoczone w rumie lub koniaku przez kilka godzin
pokrojone orzechy włoskie

Dodatkowo:
gaza (1 mx1m)

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości, zdjąć z "pary", dodać śmietankę i pokrojone w słupki masło, całość zmiksować. Dodać do twarogu razem z pozostałymi składnikami, zmiksować do połączenia składników. Durszlak lub suszarkę do sałaty wyłożyć gazą. Na gazę wylać masę serową, całość przykryć końcówkami gazy, obciążyć (przedmiotem, który waży przynajmniej 1,5 kg). Pozostawić do ocieknięcia na 24 h. Po tym czasie wyjąć z formy i dekorować wg uznania.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Widzę, że Święta tradycyjnie smaczne. Pozdrawiam w Lany Poniedziałek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tradycyjne, ale nie do końca (wkrótce o tym będę pisała), bardzo smaczne - tak, teraz trzeba przejść na dietę :) Pozdrawiam poświątecznie.

      Usuń