sobota, 30 marca 2013

Babka drożdżowa

Przepis na tą babkę dostałam od przyjaciółki (Ania, bardzo Ci dziękuję :), która z kolei dostała go od znajomej pochodzącej z Mazur. Tam podobno tak się piecze babki. Jakie to szczęście, że przepis trafił do naszych lubelskich kuchni, dlaczego?, a bo przy produkcji babki nie napracujemy się, a babka wyrośnie piękna, wielka. Ciasto jest niezwykle aromatyczne i nie jest suche, a dodatek bakali dopełnia jego smak. Podczas wyrastania babki nie trzeba chodzić na palcach, być cicho, nie trzeba ciasta trzymać w pierzynach. Wystarczy wrzucić do miski składniki i zapomnieć na przynajmniej 4 godziny, później wymieszać, wstawić do piekarnika i patrzeć z radością jak rośnie jak szalona. Przepis koniecznie do wypróbowania!


Składniki:
3 jajka
1/2 kostki masła (100 g)
3/4 szkl. cuku
1/2 szkl. ciepłego mleka
50 g drożdży (pół kostki)
500 g mąki
1 łyżka oleju
ziarenka z 1 laski wanili
skórka otarta z jednej cytryny
ulubione bakalie (u mnie śliwki suszone i kandyzowana skórka pomarańczowa)

Wykonanie:
Do miski wrzucić jajka, cukier, rozkruszone drożdże, mleko, masło pokrojone w kostkę. Zostawić na 4 do 8 godzin (nie dłużej). Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto (najlepiej ręcznie). Ciasto nałożyć do wysmarowanej masłem formy, pozostawić na 1/2 godz. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Piec ok. 35-40 min.

Smacznego!


2 komentarze: