niedziela, 24 marca 2013

Babka Savarin

Święta za pasem, więc proponuję babkę na wielkanocny stół, a jakże. Babka nie jest z tych tradycyjnych, polskich ale dlaczego by nie spróbować czegoś nowego? Babka, a może lepiej - ciasto ponczowe, podana z bitą śmietaną i owocami może zachwycić. Zapewniam, że będzie również piękną dekoracją naszego świątecznego stołu. Bardzo polecam!


Składniki:

Ciasto:
20 g drożdży świeżych 
4 łyżki letniego mleka 
2 szklanki mąki 
20 g cukru 
½ łyżeczki soli 
4 jajka 
140 g masła
 
Poncz:
1 l wody 
500 g cukru 
1 duża cytryna  
6 łyżek rumu
 
Dodatkowo:
2 pomarańcze 
1/5 szklanki cukru 
1 kieliszek rumu
Do dekoracji:
bita śmietana 
ulubione owoce (u mnie maliny i limonka)
 Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć, dokładnie rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i letnim mlekiem, wymieszać z odrobiną mąki (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany). Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z cukrem i solą. Jajka roztrzepać w drugiej misce. W mace zrobić dołek, wlać jajka, a następnie wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać, aby uzyskać konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Wyrabiać ok. 5 minut. Ciasto powinno być sprężyste i bardziej gęste. Jeśli tak nie jest wyrabiać dalej.
Przykryć miskę wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by ciasto wyrosło – powinno podwoić swoją objętość.
Przygotować karbowaną formę z kominkiem. Posmarować ją masłem, by ciasto nie przywarło podczas pieczenia (silikonową również). Jeśli używamy formy innej niż silikonowa po natłuszczeniu należy wstawić ją na 10 minut do lodówki, po czym nasmarować ponownie i znów wstawić na 10 min do lodówki. Dzięki tym zabiegom ciasto nie wchłonie masła z formy.
Po wyrośnięciu przebić ciasto pięścią. Wyrobić partiami, dodając masło. Ułożyć w formie do 1/3 objętości, przykryć wilgotną ściereczka i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30-40 min. Ciasto powinno prawie całkowicie wypełnić formę. Jeśli używacie wysokiej formy do babki, proporcje się zmienią, ciasto powinno wtedy wyrosnąć do około 2/3 wysokości formy.
Piec około 20-30 minut w temp. 180°C, aż babka nabierze złotego koloru i zacznie odstawać od brzegów formy.
Zrobić poncz. Zagotować wodę, rozpuścić w niej cukier. Gotować na małym ogniu ok. 3 minut, aż płyn będzie przejrzysty. Nie mieszać, bo zacznie się krystalizować. Zdjąć z ognia, dodać sok i skórkę otartą z cytryny.
Upieczoną babkę ułożyć na metalowej kratce, pod nią ustawić tace. Ciasto polewać gorącym syropem, aż cały się wchłonie. Syrop, który przeciekł na tace zebrać do rondelka, podgrzać i polać nim ciasto jeszcze raz. Babka powinna być napęczniała i błyszcząca. Przed podaniem skropić ją rumem. 
Przygotować sos: Z pomarańczy wycisnąć sok. Cukier wsypać na patelnię, wlać 2łyżki wody i podgrzewać aż nabierze lekko złotego koloru (nie mieszać, bo syrop się skrystalizuje). Dodać sok z pomarańczy i rum. Dokładnie wymieszać. Polwierzch babki. 
Dekorować bitą śmietaną i dowolnymi owocami (proponuję maliny i limonkę).
Smacznego!

4 komentarze:

  1. Na pierwszy rzut oka zamiast limonek zobaczyłam plasterki zielonych ogórków:))) Zajrzałam i z ulgą odetchnęłam, że wpis jest na słodko. Fajna Babka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To tak jak moja córeczka :D i tez odetchnęła z ulgą, że to nie ogórki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Smacznych Świąt życzę (na pewno coś pysznego upiekłaś/ugotowałaś). I zmian, nie tylko czasu i aury. Zmian na lesze, słoneczne, ciepłe, pachnące wiosną. Wszystkiego dobrego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, bardzo dziękuję, pięknie to ujęłaś :) Tobie również życzę pysznych, ciepłych, rodzinnych Świąt. Do zobaczenia i do poczytania :)

      Usuń