Pozostając w dalszym ciągu w klimatach świątecznych i mając nadzieję na rychłą poprawę pogody - przepis na mazurek z motywem wiosennym. Mazurek jest słodko-kwaśny (takie ciasta lubię), żurawina równoważy smak słodkiej czekolady, ciasto jest miękkie, rozpływające się w ustach. Bardzo polecam!
Składniki:
Spód:
75 g zmielonych migdałów
40 g cukru pudru
60 g masła
90 g mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany (30 g)
1 żółtko
Warstwa żurawinowa:
340 g mrożonej żurawiny
4 łyżki miodu
½ szkl. czerwonego wina
½ łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka masła
Warstwa czekoladowa:
300 g mleka skondensowanego słodkiego
200 g czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Spód:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Gotowe ciasto wstawić do
lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto i przełożyć
do foremki o wymiarach 26x22 cm wyłożonej pergaminem. Piec 20 minut w
175 stopniach bez nawiewu. Pozostawić do ostygnięcia.
Warstwa żurawinowa:
W czasie, gdy ciasto schładza się w lodówce, do garnka przełożyć żurawinę, zalewać ją miodem i winem,
dodać cynamon. Wymieszać dokładnie i gotować na średnim ogniu. Gdy
żurawina zacznie pękać, zmniejszyć ogień, mieszać dokładnie i
gotować, aż soki wyparują niemal całkowicie. Uważać, aby nie przypalić. Gdy żurawina zgęstnieje, zblendować. Powstały mus posłodzić i gotować jeszcze
przez chwilę na małym ogniu, mieszać. Zdjąć z kuchenki i dodać
masło, mieszać do rozpuszczenia. Pozostawić do przestudzenia przez
10-15 minut. Wylać na upieczony spód. Wstawić do lodówki.
Warstwa czekoladowa:
W
garnku wymieszać skondensowane mleko i połamaną na kawałki czekoladę.
Mieszając, gotować na małym ogniu do czasu, aż masa stanie się jednolita. Odstawić na chwilę do lekkiego
przestudzenia. Rozprowadzić na cieście i wstawić do lodówki. Mniej więcej
po 3 godzinach ciasto jest gotowe.
Smacznego!
Przepis pochodzi z tego bloga.
Hmmm, mam słabość do czekolady, a po minionych świętach również do mazurów:)
OdpowiedzUsuńA ja do żurawiny w połączeniu z czekoladą :)
Usuń