Chcecie wiedzieć jak zachwycić dzieciaki na imprezie
urodzinowej, a zwłaszcza małego jubilata? To macie odpowiedź. Ten tort to
przepis na kinderbalowy sukces. Jest w nim to, co przyciągnie dzieciaki jak
przysłowiowe „pszczoły do miodu” - jest to oczywiście jego wielobarwność. Co do
smaku: parter jest delikatny, dobrze nasączony - pyszny, natomiast jeśli chodzi
o kolorowe piętro przyznam, że jadłam dużo lepsze ciasta, ale jak wiemy, je się
również oczami, więc dzieciakom tort, a zwłaszcza jego barwna część, smakuje
rozkosznie. Polecam!
Składniki:
PARTER TORTU:
Biszkopt:
7 jajek
10 łyżek cukru
7 łyżek mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem waniliowy:
6 żółtek
100 g
cukru
500 ml mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
800 ml śmietanki 36%
2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. wody.
Poncz:
1,5 szkl. przegotowanej ostudzonej wody
1 cukier waniliowy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Ponadto:
galaretka przygotowana wg opisu na opakowaniu z 1, 5 szkl. wody
I PIĘTRO TORTU:
Ciasto (6 kolorowych blatów):
226 g masła
220 g cukru
5 białek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
355 g mleka
barwniki (w proszku lub w żelu): fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony
Krem z mascarpone:
1 l śmietany kremówki (36%)
500 g serka mascarpone
cukier puder, do smaku
ekstrakt waniliowy
Bezy:
6 białek
410 g
drobnego cukru
po odrobinie barwników w proszku lub w żelu w kolorze żółtym, zielonym, niebieskim i czerwonym
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Do ozdoby:
2 większe opakowania m&m-ów (21 dkg)
WYKONANIE:
Biszkopt na parter tortu (upiec w przeddzień wykonania tortu):
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę,
dalej ubijając, dodać cukier i żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem i kakao
delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Blaszkę o
wymiarze 36x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 40 min. Następnego dnia przekroić
na trzy części.
Bezy (upiec w przeddzień wykonania tortu):
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po 1 łyżce cukru
ciągle ubijając, w ten sposób wykorzystać całą ilość cukru. Ubite białka podzielić na 4 równe części i umieścić w 4 miseczkach, do każdej części dodać po odrobinie barwnika: żółtego, zielonego, niebieskiego i czerwonego. Z ubitej
masy na papierze do pieczenia umieszczonym na blaszce formować „kafelki” w czterech kolorach - nimi obłożone zostaną boki tortu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
120ºC. Kafelki piec ok. 50 min..
Krem waniliowy:
W przeddzień wykonania tortu: Zagotować 400 ml mleka w
garnku. W misce ubić mikserem żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i 100 ml
mleka. Stopniowo dolewać gorące mleko ciągle miksując. Przelać całość do
garnka i cały czas mieszając zagotować do zgęstnienia masy. Zdjąć garnek z
kuchenki i wymieszać z ekstraktem z wanilii. Ostudzić, przykryć i pozostawić
na noc w lodówce.
Przed samym nałożeniem kremu:
Ubić śmietanę, do ubitej dodawać po jednej łyżce
schłodzonego kremu cały czas ubijając. Żelatynę podgrzewać w kąpieli wodnej, do
momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Lekko ostudzić, wlać do kremu i całości
zmiksować. Od razu nakładać na biszkopt.
Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać.
Kolorowe blaty na I piętro tortu:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać. Masło zmiksować na gładką, puszystą masę.
Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po
drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część ciasta
umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwniki. Wymieszać dokładnie z ciastem,
do otrzymania jednolitej barwy.
Ciasto przełożyć do foremki/ek o średnicy 21 cm i piec około 15 -
20 minut w temperaturze 190ºC.
Krem z mascarpone do przełożenia kolorowych blatów i na pokrycie całego tortu:
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.
Montaż tortu:
Pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć, nałożyć kawałki galaretki i 1/2 kremu waniliowego, ułożyć koleją warstwę biszkoptu i powtórzyć czynności z nasączaniem, galaretką i kremem. Ułożyć trzecią, wierzchnią warstwę biszkoptu. Wierzch i boki parteru tortu obłożyć kremem z mascarpone.
Na parter tortu ułożyć
pierwszy fioletowy blat ciasta, przełożyć kremem z mascarpone następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym blatem. Wierzch i boki I-go piętra tortu również posmarować kremem z mascarpone. Kolorowymi bezowymi kafelkami ozdobić boki toru. Na piętro tortu wysypać m&m-sy.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz