piątek, 31 sierpnia 2012

Tort w barwach tęczy



Chcecie wiedzieć jak zachwycić dzieciaki na imprezie urodzinowej, a zwłaszcza małego jubilata? To macie odpowiedź. Ten tort to przepis na kinderbalowy sukces. Jest w nim to, co przyciągnie dzieciaki jak przysłowiowe „pszczoły do miodu” - jest to oczywiście jego wielobarwność. Co do smaku: parter jest delikatny, dobrze nasączony - pyszny, natomiast jeśli chodzi o kolorowe piętro przyznam, że jadłam dużo lepsze ciasta, ale jak wiemy, je się również oczami, więc dzieciakom tort, a zwłaszcza jego barwna część, smakuje rozkosznie. Polecam! 



Składniki:

PARTER TORTU:

Biszkopt:
7 jajek
10 łyżek cukru
7 łyżek mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem waniliowy:
6 żółtek
100 g cukru
500 ml mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego

800 ml śmietanki 36%
2,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl. wody.

Poncz:
1,5 szkl. przegotowanej ostudzonej wody
1 cukier waniliowy
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Ponadto:
galaretka przygotowana wg opisu na opakowaniu z 1, 5 szkl. wody

I PIĘTRO TORTU:

Ciasto (6 kolorowych blatów): 
226 g masła
220 g cukru
5 białek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
375 g mąki pszennej
4 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
355 g mleka
barwniki (w proszku lub w żelu): fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony

Krem z mascarpone:
1 l śmietany kremówki (36%)
500 g serka mascarpone
cukier puder, do smaku
ekstrakt waniliowy

Bezy:
6 białek
410 g drobnego cukru
po odrobinie barwników w proszku lub w żelu w kolorze żółtym, zielonym, niebieskim i czerwonym
1 łyżka ekstraktu waniliowego


Do ozdoby:
2 większe opakowania m&m-ów (21 dkg)


WYKONANIE:

Biszkopt na parter tortu (upiec w przeddzień wykonania tortu):
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając, dodać cukier i żółtka.  Przesianą mąkę z proszkiem i kakao delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Blaszkę o wymiarze 36x21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec 40 min. Następnego dnia przekroić na trzy części.

Bezy (upiec w przeddzień wykonania tortu):
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po 1 łyżce cukru ciągle ubijając, w ten sposób wykorzystać całą ilość cukru. Ubite białka podzielić na 4 równe części i umieścić w 4 miseczkach, do każdej części dodać po odrobinie barwnika: żółtego, zielonego, niebieskiego i czerwonego. Z ubitej masy na papierze do pieczenia umieszczonym na blaszce  formować „kafelki” w czterech kolorach - nimi obłożone zostaną boki tortu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 120ºC. Kafelki piec ok. 50 min..

Krem waniliowy:
W przeddzień wykonania tortu: Zagotować 400 ml mleka w garnku. W  misce ubić mikserem żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i 100 ml mleka. Stopniowo dolewać gorące mleko ciągle miksując. Przelać całość  do garnka i cały czas mieszając zagotować do zgęstnienia masy. Zdjąć garnek z kuchenki i wymieszać  z ekstraktem z wanilii. Ostudzić, przykryć i pozostawić na noc w lodówce.

Przed samym nałożeniem kremu:
Ubić śmietanę, do ubitej dodawać po jednej łyżce schłodzonego kremu cały czas ubijając. Żelatynę podgrzewać w kąpieli wodnej, do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Lekko ostudzić, wlać do kremu i całości zmiksować. Od razu nakładać na biszkopt.

Poncz:
Wszystkie składniki wymieszać.


Kolorowe blaty  na I piętro tortu:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać. Masło zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwniki.  Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy.
Ciasto przełożyć do foremki/ek o średnicy 21 cm i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC.

Krem z mascarpone do przełożenia kolorowych blatów i na pokrycie całego tortu:
Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder i ekstrakt. Dodać serek mascarpone i wymieszać.

Montaż tortu:
Pierwszą warstwę biszkoptu nasączyć, nałożyć  kawałki galaretki i 1/2 kremu waniliowego,  ułożyć koleją warstwę biszkoptu i powtórzyć czynności z nasączaniem, galaretką i kremem.  Ułożyć trzecią, wierzchnią warstwę biszkoptu. Wierzch i boki parteru tortu obłożyć kremem z mascarpone.
Na parter tortu ułożyć pierwszy fioletowy blat ciasta, przełożyć kremem z mascarpone następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym blatem. Wierzch i boki I-go piętra tortu również posmarować kremem z mascarpone. Kolorowymi bezowymi kafelkami ozdobić boki toru. Na piętro tortu wysypać m&m-sy. 
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz