czwartek, 23 sierpnia 2012

Pepino i gorzki melon

Zgodnie z obietnicą, opis kolejnych ciekawostek z tureckiego bazaru w Manavgacie.

Pepino - dojrzałe jest owocem, natomiast nie w pełni dojrzałe warzywem. Pochodzi z Chile i Peru, obecnie najczęściej spotykane jest na Florydzie. W smaku przypomina połączenie cytryny, ananasa i melona, i jeśli ktoś lubi słodkie owoce, to pepino nie przypadnie mu do gustu. Jest to zdecydowanie owoc z tych bardziej wytrawnych.  Jako warzywo może być smażone oraz gotowane, natomiast owoce oprócz jedzenia ich na surowo, są kandyzowane oraz przetwarzane na dżemy. Pepino jest bogate w węglowodany, witaminę A i C oraz składniki mineralne.

Gorzki melon, przepękla ogórkowata lub balsamka ogórkowata - kiedy pierwszy raz zobaczyłam to warzywo, stwierdziłam, że jest to dynia ozdobna, niewiele się pomyliłam, ponieważ jest to roślina z rodziny dyniowatych. Występuje w krajach tropikalnych, najczęściej w Ameryce Południowej, Australii i Azji. Podobno przepękla jest najbardziej gorzkim warzywem świata, próbowałam i stwierdzam, że może to być prawdą :). Goryczy można pozbyć się mocząc warzywo kilka godzin w wodzie z solą lub zalewając na chwilę wrzątkiem. Tak przygotowaną balsamkę można gotować lub dusić. Przepękla ma wiele dobroczynnych właściwości: obniża poziom cukru we krwi , a także cholesterolu oraz trójglicerydów, ma działanie przeciwnowotworowe, jest również afrodyzjakiem. W Polsce jest trudno dostępna, ale możliwa do wyhodowania w warunkach szklarniowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz