poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Okra w pomidorach

Okra, inaczej ketmia jadalna, piżmian lub gumbo, to warzywo pochodzące się z Egiptu, zostało odkryte nad Nilem w XII w p.n.e. Najczęściej możemy je spotkać w Afryce Północnej, nad Morzem Śródziemnym, Bałkanach i Indiach. W Polsce okra jest trudno dostępna, a szkoda, ponieważ jest smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Podczas gotowania ketmia wydziela śluz, można temu zapobiec mocząc ją przez jedną lub dwie godziny w wodzie z sokiem z cytryny lub blanszując kilka chwil we wrzącej wodzie z dodatkiem octu. Śluz okry jest jednak pożądany w niektórych potrawach jako zagęszczacz, ponadto wpływa zbawiennie na przewód pokarmowy. W smaku piżmian przypomina szparagi, niektórym fasolkę szparagową. 
Zaproponowana przeze mnie potrawa wydobywa znakomicie delikatny smak okry, jest szybka w wykonaniu  i stanowi pyszny dodatek do mięs. Polecam.

Składniki:
1/2 kg okry
4 pomidory średniej wielkości
średnia cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Wykonanie:
Okrę umyć, odciąć końcówki, wrzucić na ok. 2 min do wrzącej wody. Odcedzić. Z pomidorów usunąć skórkę, pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, umieścić na patelni, podlać 2 łyżkami oliwy, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, całość zeszklić. Dodać pomidory i całość poddusić, na koniec dodać okrę, sól i pieprz, wymieszać, jeszcze chwilę poddusić i gotowe.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Blog przejrzałam z uwagą. Ciekawy:) Czekam na regionalne dania z Lublina, będą? Zachęcam do domowej produkcji cebularzy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i dziękuję :) Dania regionalne gotuję, a opisy i przepisy zamieszczam na stronie oLublinie.pl w zakładce "Kulinarnie", cebularze są tam na pierwszym miejscu, ponieważ moim zdaniem najbardziej kojarzą się z Lublinem :), zapraszam do przejrzenia i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Również dla mnie Lublin cebularzami stoi!:) Fajna współpraca na stronie o Lublinie. Ciekawe to nasze miasto, najbardziej je lubię za kulturowy tygiel, Lubelską Federację Bardów i cebularze właśnie:) Za Jarmark Jagielloński i Carnaval Sztuk - Mistrzów też! Pozdrawiam po lubelsku:D

      Usuń
    3. Tak, coraz więcej się tutaj dzieje i dobrze, bo jest coraz ciekawiej. Mamy Noc Kultury, brakuje mi jeszcze Nocy Restauracji, ale wszystko w swoim czasie. Również pozdrawiam po lubelsku :D

      Usuń