niedziela, 26 sierpnia 2012

Deska serów

Deska serów - pomysł Francuzów i dzięki im zań. Elegancka propozycja na niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi. Na deskę (u mnie taca), oprócz serów proponuję również żurawinę z rodzynkami, oliwki, winogron, orzechy włoskie, a do popicia dobre winko. Mniam!

Sery na mojej desce-tacy:

Fontal - włoski ser z pasteryzowanego mleka krowiego, typowy ser stołowy o słomkowej barwie. Ma lekko słodki smak. Doskonały w zestawieniu ze świeżymi owocami, takimi jak winogrona, gruszki, a także pomidory.

Pecorino Sardo - ser owczy, pochodzący z Sardynii. Przechodzi długi proces dojrzewania; posiada twardą konsystencję, słomkowy kolor oraz wyrazisty i aromatyczny smak.

Pecorino w winie - ser leżakuje w dębowych beczkach wraz z moszczem słynnego czerwonego wina morellino di scansano. Czas zanurzenia w beczkach to min. 50 dni, dzięki czemu ser ten oferuje kombinacje smaku serowo winnego.

Lazur błękitny - ser z przerostem zielonej pleśni. Wyróżnia się aksamitną, wilgotną konsystencją i ostrym smakiem. Rozpuszcza się w ustach pozostawiając aromatyczny posmak pleśni.

Camembert naturalny - ser miękki, okrągły lub owalny, z porostem białej pleśni. Wyprodukowany z krowiego mleka z dodatkiem śmietany. Charakteryzuje się kremową barwą wnętrza, miękką, elastyczną konsystencją, łagodnym, kremowym smakiem, z lekką nutą aromatu typowego dla pleśni.

2 komentarze: