Deska serów - pomysł Francuzów i dzięki im zań. Elegancka propozycja na niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi. Na deskę (u mnie taca), oprócz serów proponuję również żurawinę z rodzynkami, oliwki, winogron, orzechy włoskie, a do popicia dobre winko. Mniam!
Sery na mojej desce-tacy:
Fontal - włoski ser z pasteryzowanego mleka krowiego, typowy ser stołowy o słomkowej barwie. Ma lekko słodki smak. Doskonały w zestawieniu ze świeżymi owocami, takimi jak winogrona, gruszki, a także pomidory.
Pecorino Sardo - ser owczy, pochodzący z Sardynii. Przechodzi długi proces
dojrzewania; posiada twardą konsystencję, słomkowy kolor
oraz wyrazisty i aromatyczny smak.
Pecorino w winie - ser leżakuje w dębowych beczkach wraz z moszczem słynnego czerwonego
wina morellino di scansano. Czas zanurzenia w beczkach to min. 50 dni,
dzięki czemu ser ten oferuje kombinacje smaku serowo winnego.
Lazur błękitny - ser z przerostem zielonej pleśni. Wyróżnia się aksamitną, wilgotną
konsystencją i ostrym smakiem. Rozpuszcza się w ustach pozostawiając
aromatyczny posmak pleśni.
Camembert naturalny - ser miękki, okrągły lub owalny, z porostem białej pleśni. Wyprodukowany z
krowiego mleka z dodatkiem śmietany. Charakteryzuje się kremową barwą
wnętrza, miękką, elastyczną konsystencją, łagodnym, kremowym smakiem, z
lekką nutą aromatu typowego dla pleśni.
ser pecorino w winie jest obłędny.
OdpowiedzUsuńMagda B
Potwierdzam, pychota.
Usuń