czwartek, 19 grudnia 2013

Świąteczne muffinki piernikowe

Święta za pasem, a ja zastanawiam się jakie ciasta zrobić na nie tym razem. Dzieciom obiecałam pierniczki, mężowi kajmak, a sobie struclę makową z dużą ilością masy makowej i pewnie na tym nie poprzestanę. Ze słodkości zamierzam także zrobić kutię na wigilię, już mam do tego celu zakupioną pszenicę. Tymczasem polecam babeczki, świąteczne, bo piernikowe, bardzo smaczne, aromatyczne, delikatne, nie za suche, z zielonymi rozetkami z masy budyniowo - maślanej, stylizowanymi na choinki z cukrowymi bąbkami. Wykonuje się je szybko, cieszą oko i podniebienie więc polecam na świąteczny stół!

Inspiracja pochodzi stąd.


Składniki:
 Na muffinki (15 szt.):
250 g mąki pszennej
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki przyprawy korzennej
1 jajko
100 g ciemnego cukru muscovado
150 ml mleka
6 łyżek oleju
6 łyżek golden syrup lub syropu kukurydzianego
4 łyżki miodu

Na masę:
budyń waniliowy na 1/2 l mleka
1/2 l mleka
3/4 kostki miękkiego masła
1/2 szkl. cukru
1,5 łyżki żelatyny 
zielony barwnik w proszku

Ponadto:
cukrowe kulki do ozdoby.

Wykonanie:
Muffinki:
W naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, sodę, proszek, przyprawę, cukrier. W drugim naczyniu składniki mokre: jajko, mleko, olej, golden syrup i miód. Suche składniki połączyć z mokrymi, szybko i byle jak, tylko do połączenia się składników. Mogą pozostać grudki.
Wyłożyć papilotkami formę na muffinki, napełnić je ciastem(do 3/4 wysokości). Włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec około 15 - 20 minut. 
Masa:
Z budyniu, mleka i cukru ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Dodać szczyptę barwnika. Dokładnie wymieszać. Dodać masło, wymieszać do połączenia składników. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, kiedy napęcznieje podgrzewać na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Do żelatyny dodać kilka łyżek budyniu, dokładnie wymieszać, a następnie wlać do pozostałego budyniu, ponownie dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i stężenia.  Na muffinki wyciskać rozetki stężałej masy i ozdabiać cukrowymi kulkami.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz