niedziela, 1 grudnia 2013

Kofty

Kofty to potrawa prosta, szybka w przygotowaniu, w tym przypadku niskokaloryczna (dzięki zastosowaniu chudej szynki wieprzowej), aromatyczna, smaczna. Proponuję podanie dania z pesto bazyliowym, sosem czosnkowym na bazie naturalnego jogurtu oraz keczupem. Lekko, łatwo i przyjemnie. Polecam!

Składniki:

Kofty:
1 kg chudej szynki wieprzowej zmielonej
2 garście otrębów owsianych
sól, pieprz
kolendra mielona (ok. 1,5 łyżeczki)
imbir mielony (ok. 3/4 łyżeczki)
oregano (ok. 1 łyżeczki)

Sos czosnkowy:
jogurt maturalny
czosnek rozdrobniony praską (wg uznania)
sól, pieprz (wg uznania)

Pesto bazyliowe:
20 dkg orzechów nerkowca
bazylia z jednej doniczki (takiej kupowanej w supermarkecie)
oliwa (ok. 1/3 szklanki)
sól, pieprz



Ponadto:
keczup

Wykonanie:

Kofty:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Formować walce i nadziewać je na patyczki szaszłykowe. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez ok. 35 min.

Sos czosnkowy:
Wszystkie składniki połączyć.

Pesto bazyliowe:
Orzechy nerkowca i bazylię zblendować, podczas blendowania dodawać cienkim strumieniem oliwę. Blendować do czasu, aż powstanie aksamitny sos, dodać sól i pieprz do smaku.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jak zwykle świetna inspiracja na pyszne jedzonko zrobimy na sylwestra bo chcemy trochę popichcić z przyjaciólmi. Wezmę też inne przepisy Twoje;)

    OdpowiedzUsuń