poniedziałek, 2 grudnia 2013

Deser z tapioką z dodatkiem bakali i żurawiny

Słodkości na Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim pierniki, makowce, keksy, serniki. Pychota! Jednak niektórzy z nas są na diecie i na Święta nie chcą z niej rezygnować. Dla Was proponuję deser lekki, ze świątecznym akcentem: tapiokę z dodatkiem bakalii i żurawiny wysmażonej z niewielkim dodatkiem cukru. Takie małe odstępstwo od diety nie zaszkodzi w ten szczególny czas ;) Polecam!

Tapioka z tego przepisu.

Żurawinę (może być mrożona) dusić z niewielką ilością wody i cukru do momentu, aż się rozpadnie.

Montaż deseru:
Miseczki wyłożyć folią spożywczą. Do połowy nałożyć tapiokę, dodać warstwę bakalii (u mnie orzechy włoskie, pokrojone: morele, śliwki suszone i daktyle), na bakalie nałożyć ponownie tapiokę, tym samym wypełniając miseczkę. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wykładać na talerze, usunąć folię, dekorować konfiturą żurawinową.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz