środa, 4 grudnia 2013

Sernik a'la baklava

Jeszcze nie świątecznie, ale bardzo smacznie i oryginalnie, czyli tak jak lubię. To ciasto miałam na liście "do wypróbowania", przypomniałam sobie o nim przy okazji rozmowy z przyjaciółką, która zastanawiała się co począć ze swoim ciastem fillo, które od jakiegoś czasu zalega jej w lodówce :) Takie połączenie serniko-baklavowe jest znakomite: chrupiące ciasto fillo i masa serowa przeplatana orzechami, do tego podpieczone orzechy włoskie i syrop miodowy, który dodaje ciastu słodyczy specyficznej dla baklavy. Następnym razem spróbuję masę serową wymieszać z masą orzechową, czuję, że wtedy może być jeszcze bardziej smakowicie. Bardzo polecam! 

Składniki:

Masa serowa:
500 g twarogu zmielonego sernikowego
250 g śmietanki kremówki
3/4 szkl. cukru
szczypta soli
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 


Syrop miodowy:
150 g cukru
1 szkl. wody
180 ml miodu
1/4 łyżeczki cynamonu

Masa orzechowa:
170 g orzechów ( u mnie orzechy włoskie)
2 szczypty soli
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 szkl. syropu miodowego

Ponadto:
ok. 15 płatów ciasta fillo
200 g masła rozpuszczonego
garść siekanych orzechów (u mnie włoskie) do posypania
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować na gładko.

Wykonanie:

Masa serowa:
Wszyskie składniki dokładnie wymieszać.

Syrop miodowy:
Cukier, wodę i miód zagotować, a następnie podgrzewać w rondelku przez ok. 20-25 minut do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać cynamon, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Masa orzechowa:
Orzechy zblendować , wymieszać z solą i cynamonem. Dodać syrop miodowy i wymieszać raz jeszcze.

Montaż ciasta:
Dno tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz w taki sposób by brzegi papieru wystawały na zewnątrz. Boki natłuścić. Płat ciasta fillo smarować z obydwu stron rozpuszczonym masłem i składać go na pół po przekątnej tak by rogi się nie stykały. Układać w tortownicy w taki sposób by rogi wystawały ponad jej brzeg. W podobny sposób smarować i układać pozostałe płaty ciasta (dwa z nich odłożyć na później na wierzch, wkładając je do pierwotnego opakowania, aby nie wyschły). Na dno tortownicy wyłożyć 1/3 masy serowej. Ułożyć w kilku miejscach cześć nadzienia orzechowego, następnie zalać masą serową i znów nadzienie orzechowe układać "kupkami". I tak do wykorzystania sera i orzechów.
Ciasto fillo wystające poza brzegi blaszki zawinąć do wewnątrz tak by przykryło częściowo wierzch sernika. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 90 minut w temp. 160 stopni.
Następnie wcześniej odłożone dwa płaty cista fillo smarować obustronnie masłem, składać tak jak poprzednio i układać niedbale na środku. Polać kilkoma łyżeczkami syropu miodowego i posypać garścią siekanych orzechów. Wstawić do tej samej temperatury i piec kolejne 15-20 minut. Jeśli ciasto nie będzie zarumienione to można na 1 - 2 min włączyć opiekanie, jednak stale kontrolować, aby nie przypalić góry. Ostudzić w wyłączonym piekarniku, a następnie całą noc w lodówce.
Podawać krojąc w kawałki jak tort, które polewać na talerzyku syropem miodowym.

Smacznego :)

Inspiracja pochodzi stąd.

4 komentarze:

  1. Ze wszech miar cudne. Jak smakuje? Obłędnie zapewne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie można się powstrzymać przed sięgnięciem po następny kawałek, niestety :/ :D

      Usuń
  2. To chyba o mnie pisałaś jak pytałam o ciasto filo juz sięv zabieram do roboty ;)
    M

    OdpowiedzUsuń