Jeszcze nie świątecznie, ale bardzo smacznie i oryginalnie, czyli tak jak lubię. To ciasto miałam na liście "do wypróbowania", przypomniałam sobie o nim przy okazji rozmowy z przyjaciółką, która zastanawiała się co począć ze swoim ciastem fillo, które od jakiegoś czasu zalega jej w lodówce :) Takie połączenie serniko-baklavowe jest znakomite: chrupiące ciasto fillo i masa serowa przeplatana orzechami, do tego podpieczone orzechy włoskie i syrop miodowy, który dodaje ciastu słodyczy specyficznej dla baklavy. Następnym razem spróbuję masę serową wymieszać z masą orzechową, czuję, że wtedy może być jeszcze bardziej smakowicie. Bardzo polecam!
Składniki:
Masa serowa:
500 g
twarogu zmielonego sernikowego
250 g
śmietanki kremówki
3/4
szkl. cukru
szczypta
soli
3
jajka
2
łyżeczki ekstraktu waniliowego
Syrop
miodowy:
150 g
cukru
1
szkl. wody
180 ml
miodu
1/4
łyżeczki cynamonu
Masa
orzechowa:
170 g
orzechów ( u mnie orzechy włoskie)
2
szczypty soli
3/4
łyżeczki cynamonu
1/2
szkl. syropu miodowego
Ponadto:
ok.
15 płatów ciasta fillo
200
g masła rozpuszczonego
garść
siekanych orzechów (u mnie włoskie) do posypania
Wszystkie
składniki bardzo dokładnie zmiksować na gładko.
Masa
serowa:
Wszyskie
składniki dokładnie wymieszać.
Syrop
miodowy:
Cukier,
wodę i miód zagotować, a następnie podgrzewać w rondelku przez
ok. 20-25 minut do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać cynamon,
wymieszać i odstawić do wystudzenia.
Masa
orzechowa:
Orzechy
zblendować , wymieszać z solą i cynamonem. Dodać syrop miodowy i
wymieszać raz jeszcze.
Montaż
ciasta:
Dno
tortownicy (20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz
w taki sposób by brzegi papieru wystawały na zewnątrz. Boki
natłuścić. Płat ciasta fillo smarować z obydwu stron
rozpuszczonym masłem i składać go na pół po przekątnej tak by
rogi się nie stykały. Układać w tortownicy w taki sposób by rogi
wystawały ponad jej brzeg. W podobny sposób smarować i układać
pozostałe płaty ciasta (dwa z nich odłożyć na później na
wierzch, wkładając je do pierwotnego opakowania, aby nie wyschły).
Na dno tortownicy wyłożyć 1/3 masy serowej. Ułożyć w kilku
miejscach cześć nadzienia orzechowego, następnie zalać masą
serową i znów nadzienie orzechowe układać "kupkami". I
tak do wykorzystania sera i orzechów.
Ciasto
fillo wystające poza brzegi blaszki zawinąć do wewnątrz tak by
przykryło częściowo wierzch sernika. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec ok. 90 minut w temp. 160 stopni.
Następnie
wcześniej odłożone dwa płaty cista fillo smarować obustronnie
masłem, składać tak jak poprzednio i układać niedbale na środku.
Polać kilkoma łyżeczkami syropu miodowego i posypać garścią
siekanych orzechów. Wstawić do tej samej temperatury i piec kolejne
15-20 minut. Jeśli ciasto nie będzie zarumienione to można na 1 -
2 min włączyć opiekanie, jednak stale kontrolować, aby nie
przypalić góry. Ostudzić w wyłączonym piekarniku, a następnie
całą noc w lodówce.
Podawać
krojąc w kawałki jak tort, które polewać na talerzyku syropem
miodowym.
Smacznego
:)
Inspiracja pochodzi stąd.
Ze wszech miar cudne. Jak smakuje? Obłędnie zapewne:)
OdpowiedzUsuńNie można się powstrzymać przed sięgnięciem po następny kawałek, niestety :/ :D
UsuńTo chyba o mnie pisałaś jak pytałam o ciasto filo juz sięv zabieram do roboty ;)
OdpowiedzUsuńM
Zgadłaś :D
Usuń