niedziela, 24 listopada 2013

Sernik kokosowy


Autorka tego bloga zapewniała, że ten sernik jest obłędny, dodatkowo duża ilość kokosa (uwielbiam kokos :) skusiła mnie do jego wykonania. Nie zawiodłam się. Faktycznie, sernik jest obłędny. Delikatne warstwy: serowa i serowo-śmietanowa, chrupiąca podstawa, która, dzięki czekoladzie daje sernikowi mocniejszy akcent, to zdecydowanie jest coś dla mnie. Do niedzielnej popołudniowej kawy i nie tylko :) Zdecydowanie polecam!


Składniki:


Spód:
220g ciasteczek owsianych
100g wiórków kokosowych
50g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)
100g masła (rozpuszczone)

Pasta kokosowa:
200g wiórków kokosowych
3 łyżki cukru pudru

Masa serowa:
700g tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (u mnie gotowy Nadburzański twaróg sernikowy)
400ml mleczka kokosowego
200ml śmietany kremówki
4 jajka
100g białej czekolady (rozpuszczonej w niewielkiej ilości mleka)
pasta kokosowa (ta wcześniej przygotowana)
1 szkl. cukru pudru
100g wiórków kokosowych






Krem:
200ml śmietany kremówki
100g serka sernikowego
1-2 łyżki cukru pudru
ewentualnie śmietan fix

Ponadto:
50g wiórków kokosowych lub płatków kokosowych do dekoracji
8 szt. pralin raffaello do dekoracji

Wykonanie:

Spód:
Ciastka zblendować, dodać masło, połączyć. Na koniec dodać czekoladę i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Dno tortownicy (24cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić masą ciasteczkową i wstawić do lodówki.

Pasta kokosowa:
Wiórki miksować dokładnie malakserem ok. 1-2 minuty. Gdy staną się mokre i lepkie dodać cukier i miksować kolejne 2 minuty. Całość powinna nabrać konsystencji gęstej śmietany.

Masa serowa:
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zmiksować. Na koniec dodać czekoladę i wiórki kokosowe i zmiksować raz jeszcze. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temp 160-165 stopni (na dolnej półce umieścić blaszkę z wodą). Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i wystudzić sernik. Gdy będzie już zimny wstawić na noc do lodówki.

Krem:
Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku. Serek wmiksować delikatnie. Kremem posmarować wierzch sernika. Udekorować płatkami kokosowymi i pralinami oraz listkami mięty.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz