Autorka tego bloga zapewniała, że ten sernik jest obłędny, dodatkowo duża ilość kokosa (uwielbiam kokos :) skusiła mnie do jego wykonania. Nie zawiodłam się. Faktycznie, sernik jest obłędny. Delikatne warstwy: serowa i serowo-śmietanowa, chrupiąca podstawa, która, dzięki czekoladzie daje sernikowi mocniejszy akcent, to zdecydowanie jest coś dla mnie. Do niedzielnej popołudniowej kawy i nie tylko :) Zdecydowanie polecam!
Spód:
220g
ciasteczek owsianych
100g
wiórków kokosowych
50g
gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)
100g
masła (rozpuszczone)
Pasta
kokosowa:
200g
wiórków kokosowych
3
łyżki cukru pudru
Masa serowa:
700g
tłustego twarogu zmielonego trzykrotnie (u mnie gotowy Nadburzański
twaróg sernikowy)
400ml
mleczka kokosowego
200ml
śmietany kremówki
4
jajka
100g
białej czekolady (rozpuszczonej w niewielkiej ilości mleka)
pasta
kokosowa (ta wcześniej przygotowana)
1
szkl. cukru pudru
100g
wiórków kokosowych
Krem:
200ml
śmietany kremówki
100g
serka sernikowego
1-2
łyżki cukru pudru
ewentualnie
śmietan fix
Ponadto:
50g
wiórków kokosowych lub płatków kokosowych do dekoracji
8
szt. pralin raffaello do dekoracji
Wykonanie:
Spód:
Ciastka
zblendować, dodać masło, połączyć. Na koniec dodać czekoladę
i wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać. Dno tortownicy (24cm)
wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wylepić masą ciasteczkową
i wstawić do lodówki.
Pasta kokosowa:
Wiórki
miksować dokładnie malakserem ok. 1-2 minuty. Gdy staną się mokre
i lepkie dodać cukier i miksować kolejne 2 minuty. Całość
powinna nabrać konsystencji gęstej śmietany.
Masa
serowa:
Wszystkie
składniki bardzo dokładnie zmiksować. Na koniec dodać czekoladę
i wiórki kokosowe i zmiksować raz jeszcze. Masę serową wylać na
ciasteczkowy spód.
Wstawić
do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut w temp 160-165 stopni (na
dolnej półce umieścić blaszkę z wodą). Po tym czasie piekarnik
wyłączyć, uchylić drzwiczki i wystudzić sernik. Gdy będzie już
zimny wstawić na noc do lodówki.
Krem:
Śmietanę
ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku.
Serek wmiksować delikatnie. Kremem posmarować wierzch sernika.
Udekorować płatkami kokosowymi i pralinami oraz listkami mięty.
Smacznego
:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz