I to lubię w gotowaniu, że pozwala na tworzenie ciągle czegoś nowego, na wykorzystanie składników z reguły niepozornych, a dających zaskakujący efekt smakowy. Tak jak w tym daniu. Nie przypuszczałam, że kwiaty cukinii mogą dać podstawę do tak eleganckiej i smakowitej potrawy. Farsz z tartej cukinii, ricotty z odrobiną czosnku świetnie się tutaj wpisuje.
Przed przystąpieniem do wykonania dania trzeba pamiętać o dokładnym oczyszczeniu kwiatów, ponieważ w środku często zamieszkują je bliżej niezidentyfikowane owady :), natomiast w procesie nadziewania trzeba ostrożnie rozchylać płatki, ponieważ są bardzo delikatne i łatwo ulegają uszkodzeniu. Jeśli zostanie Wam farsz, możecie go wykorzystać jako pastę do chleba lub dodać do makaronu. Faszerowane kwiaty możecie spożyć jako samodzielną potrawę lub zaserwować jako przystawkę. Bardzo polecam!
Składniki:
kwiaty cukinii - 10 szt.
1 cukinia
3 ząbki czosnku
czubrica czerwona
sól, pieprz
125 g serka ricotta
oliwa
Wykonanie:
Czosnek obrać i przepuścić przez praskę lub zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cukinię umyć i zetrzeć na tarce - na grubych oczkach. Ok. 2 łyżek oliwy rozgrzać na patelni, wrzucić czosnek, lekko podsmażyć, następnie dodać startą cukinię, smażyć do momentu, aż płyn całkowicie odparuje. Na koniec doprawić solą, pieprzem i czubricą i dodać ricottę. Dokładnie wymieszać. Farsz ostudzić i nadziewać kwiaty. Gotowe nafaszerowane kwiaty umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, kwiaty również skropić oliwą, umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. Piec ok. 35 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz