środa, 10 lipca 2013

Niskotłuszczowy burger wołowy

Takie obiady są u mnie na porządku dziennym. Pierś z kurczaka na parze lub burgery wołowe podane na warzywach, które akurat mam pod ręką, a staram się zawsze mieć: sałatę, pomidory, ogórki i cebulę. Czasami do sałatki dodaję oliwki lub suszone pomidory. Do tego sos czosnkowy, którego bazę stanowi beztłuszczowy kremowy serek i mamy zdrowy, niskokaloryczny i pyszny obiad. I jeszcze jedno - syci na dłuuugo :). Bardzo polecam!

Składniki:

Burgery (5 szt.):
0,5 kg rozbefu wołowego - zmielonego
małą cebula
sól, pieprz
kolendra zmielona
imbir zmielony
ok. 3/4 szkl. bulionu

Sos:
kilka łyżek kremowego serka 0%
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz

Sałatka:
sałata
ogórek 
pomidor
cebulka cukrowa

Wykonanie:
Do mięsa dodać startą na drobnych oczkach cebulę oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Formować burgery i smażyć na rozgrzanej patelni (nieprzywierającej).
Składniki sosu dokładnie wymieszać. 
Posiekane warzywa rozłożyć na talerzu, polać sosem i na całości ułożyć burgera.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz