Takie obiady są u mnie na porządku dziennym. Pierś z kurczaka na parze lub burgery wołowe podane na warzywach, które akurat mam pod ręką, a staram się zawsze mieć: sałatę, pomidory, ogórki i cebulę. Czasami do sałatki dodaję oliwki lub suszone pomidory. Do tego sos czosnkowy, którego bazę stanowi beztłuszczowy kremowy serek i mamy zdrowy, niskokaloryczny i pyszny obiad. I jeszcze jedno - syci na dłuuugo :). Bardzo polecam!
Składniki:
Burgery (5 szt.):
0,5 kg rozbefu wołowego - zmielonego
małą cebula
sól, pieprz
kolendra zmielona
imbir zmielony
ok. 3/4 szkl. bulionu
Sos:
kilka łyżek kremowego serka 0%
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
Sałatka:
sałata
ogórek
pomidor
cebulka cukrowa
Wykonanie:
Do mięsa dodać startą na drobnych oczkach cebulę oraz pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Formować burgery i smażyć na rozgrzanej patelni (nieprzywierającej).
Składniki sosu dokładnie wymieszać.
Posiekane warzywa rozłożyć na talerzu, polać sosem i na całości ułożyć burgera.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz