poniedziałek, 20 maja 2013

Tort czekoladowo - karmelowy

Zgodnie z obietnicą z poprzedniego postu, tort czekoladowo - karmelowy: ciężki, wysokokaloryczny, bardzo mocno czekoladowy, wciągający, uzależniający, przepyszny. Koniecznie do wypróbowania.

Składniki:

Biszkopt czekoladowy:
40 g gorzkiego kakao 
35 g mąki pszennej
3 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 
75 g masła 
9 dużych żółtek (w temperaturze pokojowej) 
150 g cukru 
5 dużych białek (w temperaturze pokojowej)
 
Masa czekoladowa:
185 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
120 g mlecznej czekolady drobno posiekanej
140 g cukru
20 g masła
275 g śmietanki kremówki
335 g masła w temperaturze pokojowej

Wykonanie: 

Biszkopt czekoladowy:
Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Do jednej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. W garnku rozpuścić masło i wystudzić je do temperatury około 30 stopni - ma być lekko ciepłe. W drugiej misce ubić żółtka i połowę cukru (75 g). W trzeciej misce (umyte końcówki miksera) ubić białka na pianę (mają zacząć się tworzyć górki). Dodać resztę cukru (75 g) i ubijać na sztywną i lśniącą pianę. Do masy żółtkowej dodać zawartość miski z suchymi składnikami i 1/4 piany z białek. Wymieszać całość (nie używać już miksera). Kilka łyżek tej masy dodać do rozpuszczonego masła i wymieszać. Masę maślaną i resztę białek dodać do masy z żółtkami i wszystko delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do tortownicy i piec ok. 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika. Całkowicie wystudzić. 

Masa czekoladowa:
Na patelnię wysypać 1/3 cukru. Podgrzewać go na średnim ogniu do momentu, aż zacznie się rozpuszczać. Wtedy zacząć go delikatnie mieszać drewnianą łyżką do momentu kiedy cały się rozpuści i nabierze brązowo złotego koloru. Dodać kolejne 1/3 cukru i poczekać do momentu kiedy zacznie się rozpuszczać, a wtedy całość wymieszać. Tak samo postąpić z resztą cukru. Patelnię zdjąć z ognia i do karmelu dodać masło. Mieszać do czasu połączenia się masła z karmelem. Z powrotem postawić patelnię na ogniu i dodać śmietankę. Karmel zbryli się i stwardnieje. Cały czas podgrzewając, mieszać masę do momentu rozpuszczenia się karmelu. Połowę karmelu dodać do miseczki z posiekaną czekoladą. Wymieszać całość do roztopienia się czekolady. Dodać resztę masy karmelowej do masy czekoladowej i wymieszać całość do otrzymania gładkiej i lśniącej masy. Odstawić do przestudzenia. W misce szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach rozmiękczyć masło, dodać masę czekoladową i mieszać do otrzymania gładkiej i lśniącej masy. Nie miksować całości na wyższych obrotach, bo masa przestanie być lśniąca. 

Montaż ciasta:
Biszkopt przekroić na trzy części. Przełożyć masą czekoladową. Tort można obłożyć masą cukrową, albo pokryć masą czekoladową. Ozdabiać wg uznania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz