Zgodnie z obietnicą z poprzedniego postu, tort czekoladowo - karmelowy: ciężki, wysokokaloryczny, bardzo mocno czekoladowy, wciągający, uzależniający, przepyszny. Koniecznie do wypróbowania.
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
40 g gorzkiego kakao
35 g mąki pszennej
3 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
75 g masła
9 dużych żółtek (w temperaturze pokojowej)
150 g cukru
5 dużych białek (w temperaturze pokojowej)
Masa czekoladowa:
185 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej
120 g mlecznej czekolady drobno posiekanej
140 g cukru
20 g masła
275 g śmietanki kremówki
335 g masła w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Biszkopt czekoladowy:
Nagrzać
piekarnik do temperatury 180 stopni. Posmarować masłem i wyłożyć
papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 22 cm. Do
jednej miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. W garnku
rozpuścić masło i wystudzić je do temperatury około 30 stopni - ma być
lekko ciepłe. W drugiej misce ubić żółtka i połowę cukru (75 g). W trzeciej misce (umyte końcówki miksera) ubić białka
na pianę (mają zacząć się tworzyć górki). Dodać resztę cukru (75 g) i ubijać na sztywną i lśniącą pianę. Do masy
żółtkowej dodać zawartość miski z suchymi składnikami i 1/4 piany z
białek. Wymieszać całość (nie używać już
miksera). Kilka łyżek tej masy dodać do rozpuszczonego masła i
wymieszać. Masę maślaną i resztę białek dodać do masy z żółtkami i
wszystko delikatnie wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do tortownicy i piec ok. 40 minut. Ciasto wyjąć z
piekarnika. Całkowicie wystudzić.
Masa czekoladowa:
Na
patelnię wysypać 1/3 cukru. Podgrzewać go na średnim ogniu do momentu,
aż zacznie się rozpuszczać. Wtedy zacząć go delikatnie mieszać drewnianą
łyżką do momentu kiedy cały się rozpuści i nabierze brązowo złotego
koloru. Dodać kolejne 1/3 cukru i poczekać do momentu kiedy zacznie się
rozpuszczać, a wtedy całość wymieszać. Tak samo postąpić z resztą cukru.
Patelnię zdjąć z ognia i do karmelu dodać masło. Mieszać do czasu
połączenia się masła z karmelem. Z powrotem postawić patelnię na ogniu i
dodać śmietankę. Karmel zbryli się i stwardnieje. Cały czas podgrzewając,
mieszać masę do momentu rozpuszczenia się karmelu. Połowę karmelu dodać
do miseczki z posiekaną czekoladą. Wymieszać całość do roztopienia się
czekolady. Dodać resztę masy karmelowej do masy czekoladowej i wymieszać
całość do otrzymania gładkiej i lśniącej masy. Odstawić do
przestudzenia. W misce szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach
rozmiękczyć masło, dodać masę czekoladową i mieszać do otrzymania
gładkiej i lśniącej masy. Nie miksować całości na wyższych obrotach, bo masa przestanie być lśniąca.
Montaż ciasta:
Biszkopt przekroić na trzy części. Przełożyć masą czekoladową. Tort można obłożyć masą cukrową, albo pokryć masą czekoladową. Ozdabiać wg uznania.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz