niedziela, 26 maja 2013

Makaron ryżowy "na winie" ;)

Wina w przepisie nie uświadczycie :), to jest przepis na makaron, do którego możecie dodać wszystko co Wam się w ręce nawinie :) Bazą jest makaron i sos na bazie ciemnego sosu sojowego, reszta zależy od Waszej kreatywności, ja miałam w lodówce pieczone udka z kurczaka (z wędzoną papryką i curry), bób i zielone szparagi, więc to znalazło się w makaronie. Całość świetnie smakowała, więc polecam!

Składniki:
opakowanie makaronu ryżowego (z naturalnego ryżu)
8 łyżek ciemnego sosu sojowego
2 łyżeczki cukru dark muscovado
4 ząbki czosnku
3 świeże cebulki 
6 - 8 łyżek oliwy
6 upieczonych udek z kurczaka
200 g ugotowanego, obranego ze skórek bobu
5 uparowanych zielonych szparagów

Wykonanie:
Makaron zalać wodą, lekko osolić i ugotować al dente, odcedzić.
Cebulkę pokroić na półtalarki,  czosnek obrać, pokroić na cienkie plasterki, całość umieścić na dużej patelni, wlać oliwę i dusić na wolnym ogniu (często mieszając) do momentu zeszklenia się cebulki. W międzyczasie mięso z udek oddzielić od kości, usunąć skórę. Do zeszklonej cebuli dodać sos sojowy, cukier, wymieszać, następnie dodać mięso z udek, bób i całość  ponownie wymieszać. Na koniec dodać ugotowany makaron i wszystko dokładnie połączyć. Wyłożyć na talerze. Na wierzch makaronu układać pokrojone na kawałki uparowane szparagi. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz