wtorek, 22 lipca 2014

Patisony faszerowane warzywami z nutą lubczyku


Patisony do tej pory rzadko gościły w mojej kuchni, ale to się zmieni, ponieważ są to bardzo smaczne warzywa, w dodatku lekkostrawne i bogate w wiele witamin, m.in. C, B1, B2, PP, wapń, fosfor, żelazo, magnez. Mają delikatny smak. Skórka młodych patisonów jest cienka, więc nie ma potrzeby jej usuwać, a teraz właśnie dostępne są młode patisony, więc nie zwlekajcie z ich zakupem. Przyrządzić je można na wiele sposobów: usmażyć, dodać do surówki, marynować, czy tak jak zrobiłam to ja z moimi: nadziewać. Polecam do tych warzyw farsz z papryki, pomidorów i cebuli wzbogacony czosnkiem i świeżym lubczykiem (oprócz wiadomych właściwości ;), daje niesamowity aromat). Dodatkowo użyłam cheddara, ponieważ przepadam za tym serem (chociaż bez niego danie będzie również smaczne). Faszerowane patisony podałam z młodymi ziemniaczkami i odpłynęłam :) Bardzo polecam!!!


Składniki:

4 młode patisony
3 żółte papryki
3 pomidoty
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 gałązka świeżego lubczyku
sól, pieprz
kawałek cheddara
oliwa do podduszenia warzyw.

Wykonanie:
Z patisonów należy odciąć wierzchy i wydrążyć. Wnętrze patisonów pokroić w kostkę (nie przejmować się pestkami, w młodych patisonach są miękkie), również paprykę, cebulę, pomidory. Patelnię podlać oliwą i umieścić na niej pokrojone warzywa, dodać pokrojony czosnek oraz lubczyk, doprawić solą i pieprzem, dusić do miękkości.Warzywnym farszem nadziewać patisony, zetrzeć na wierzch farszu cheddar i przykryć odciętym wierzchem patisona. Nadziane warzywa umieścić w naczyniu żaroodpornym, podlać odrobiną wody, przykryć naczynie i całość umieścić w piekarniku nagrzanym do tem. 180 st. C. Piec ok. 35 min. do miękkości warzyw.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nutka lubczyku mnie tu przywiodła. Muszą być smaczne!:)

    OdpowiedzUsuń