To ciasto było urlopowym odzewem na akcję "Jedzcie jabłka wolności". Tarta powstała w tempie błyskawicznym, nie wymagała pieczenia. Największą część czasu realizacji ciasta zajęło wykonanie musu jabłkowego stanowiącego wierzchnią część tarty. Ciasto wyszło delikatne, korzenne, troszkę jesienne. Pyszne, koniecznie do wypróbowania :)
Składniki:
Na spód:
200 g ciastek owsianych
1/2 kostki masła
Masa serowa:
1/2 kg serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
1/2 szkl. cukru dark muscavado
Mus jabłkowy:
8 jabłek
1/2 szkl. cukru dark muscovado
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kardamonu
2 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Spód:
Ciastka drobno rozkruszyć lub zblendować, połączyć z rozpuszczonym masłem, wyłożyć dno i boki tortownicy. Umieścić w lodówce do stężenia.
Masa serowa:
Kremówkę zmiksować na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier i dokładnie zmiksować do połączenia składników. Masę wyłożyć na stężały spód.
Mus jabłkowy:
Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych,zetrzeć na tartce lub pokroić w talarki, umieścić w garnku wraz z cukrem i przyprawami, poddusić przez ok. 15 min. Po tym czasie zblendować. Doadać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Ostudzić i wyłożyć na masę serową.
Ciasto umieścić w lodówce, na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz