wtorek, 8 lipca 2014

Polędwiczki z cukinią i pomidorami z dodatkiem pasty z bobu

Przy takich temperaturach jak teraz długie pichcenie nie należy do najprzyjemniejszych, tak więc wybieram potrawy szybkie w przygotowaniu. Do dyspozycji mamy aktualnie tak wiele warzyw, że skomponowanie prostego i smacznego dania nie sprawia większego problemu. Mamy już m.in. cukinię, którą uwielbiam i którą wykorzystałam w tej potrawie. Prawie codziennie gotuję bób, część zjadamy, a z części przygotowuję pastę, która jest doskonała do pieczywa, ale jak się okazuje nie tylko, w tym daniu sprawdziła się również doskonale. Plecam to lekkie letnie danie :) 

Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
1 cukinia
3 pomidory
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
oliwa
2-3 łyżki pasy z bobu

Pasta z bobu:
ok. 100 g ugotowanego, wyłuskanego bobu
2 garście pestek słonecznika
2 ząbki czosnku
3 poomidory suszone z oliwy
1/2 szkl. oliwy
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Pasta z bobu:
Wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę. Jesli będzie zbyt gęsta, dolać odrobinę wody mineralnej lub przegotowanej dla rozrzedzenia masy.

Cukinię i pomidory pokroić w plastry, umieścić na patelni z rozgrzaną oliwą, dodać pokrojone ząbki czosnku, smażyć ok 5 min. Polędwiczkę pokroić w plastry, posolić, dodać do warzyw, dodać pieprz, smażyć ok. 3 min. Dodać pastę z bobu, dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką i dusić ok. 5 min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz