wtorek, 1 lipca 2014

Młode ziemniaki z koperkowo - pomidorowym pesto

Uwielbiam młode ziemniaki, z odrobiną masła i świeżym koperkiem, proste i znakomite danie. Czasami jednak mam ochotę na odmianę i wtedy kombinuję z dodatkami, tak jak tym razem. Ziemniaki połączyłam z pesto. Koperek, oczywiście, musiał się w nim znaleźć, dodatek pinioli i suszonych pomidorów spowodował jednak, że jego smak nie jest tak bardzo wyczuwalny. Natomiast wszystkie razem składniki tworzą wspaniałe pesto, z którym młode ziemniaki smakują wyśmienicie! Polecam śpiewająco! :)

Składniki:

2 garście orzeszków piniowych,
pęczek koperku,
5-6 suszonych pomidorów z zalewy z oliwy,
ząbek czosnku,
1/3 szkl. oliwy,
sól do smaku.

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Podawać z ugotwanymi ziemniakami. Pesto doskonałe będzie również jako dodatek do makaronu.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz