piątek, 20 czerwca 2014

Pieczone pierogi

Pozazdrościłam Wrocławowi i Toruniowi pysznych pieczonych pierogów i postanowiłam podobne wykonać w mojej lubelskiej kuchni :) Postawiłam na farsz ze szpinakiem, piersią z kurczaka oraz fetą. Pierogi wyszły wyśmienite! Sos jogurtowo - czosnkowy pasuje do nich doskonale. Takie pierogi to świetne danie obiadowe lub dodatek np. do czerwonego barszczu. Bardzo polecam!

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
10 g suszonych drożdży
250 ml mleka ciepłego
80 g masła rozpuszczonego
3 żółtka
1 jajko
1,5 łyżki cukru
1 łyżeczka soli

Farsz:
500 g szpinaku rozdrobnionego
2 ząbki czosnku
1/3 kostki fety
1 pierś z kurczaka pojedyncza
2 łyżki mąki
sól, pieprz

Ponadto:
1 jajko roztrzepane (do posmarowania pierogów)

Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Farsz:
Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki, usmażyć z solą i pieprzem. Szpinak poddusić z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz pokrojoną w kostkę fetą, dodać usmażonego kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę i sprawnie całość zamieszać. Ostudzić.

Montaż pierogów:
Z ciasta formować kulki wielkości moreli, następnie robić z nich placuszki, na środek placuszka nakładać farsz i dokładnie zlepiać brzegi ciasta jak to się robi w pierogach. Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 - 25 min do wyrośniecia. Po tym czasie posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić na piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C. Piec przez ok.25-30 min. do brązowej skórki. Podawać z sosem czosnkowo-jogurtowym. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz