niedziela, 28 kwietnia 2013

Kokosowa Panna Cotta





























Elegancki deser, a jednocześnie prosty i szybki w wykonaniu, świetnie smakuje z orzeźwiającą galaretką z zielonej herbaty osłodzoną syropem z "Limonek w syropie". Do tego owoce i orzechy pistacjowe. Pycha. Bardzo polecam.

Składniki:

Panna Cotta:
1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
100 ml śmietanki kremówki
1 biała czekolada (100 g)
2,5 łyżeczki żelatyny

Galaretka z zielonej herbaty sencha:
2 płaskie łyżeczki herbaty
Kilka łyżeczek syropu z "Limonek w syropie"(wg uznania)
1 łyżeczka żelatyny

Do dekoracji:
ulubione owoce: u mnie brzoskwinie, granat
orzechy pistacjowe

Wykonanie:

Panna Cotta:
Żelatynę zalać małą ilością wody, odstawić do napęcznienia. Mleczko kokosowe, śmietankę wlać do garnka, dodać połamaną czekoladę, ustawić na małym ogniu i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady. Zdjąć z ognia. Namoczoną żelatynę podgrzewać na małym ogniu do jej rozpuszczenia, wlać do kokosowego mleczka z czekoladą, dokładnie połączyć. Rozlać do kokilek, odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki do momentu stężenia.

Galaretka z zielonej herbaty:
Żelatynę zalać małą ilością wody, odstawić do napęcznienia. 
Zaparzyć herbatę. Odcedzić. Rozcieńczyć gorącą wodą (powinno być ok. 210 ml herbaty). Dodać syrop z "Limonek w syropie" wg uznania. Namoczoną żelatynę podgrzewać na małym ogniu do jej rozpuszczenia, wlać do gorącej herbaty, dokładnie wymieszać, wylać do płytkiego naczynia (np. do tarty), odstawić do ostygnięcia, a następnie umieścić w lodówce do momenty stężenia.

Montaż deseru:
Kokilki zanurzać na chwilę w gorącej wodzie, dzięki temu panna cotta bez problemu wysunie się z kokilek. Deser umieścić na talerzu, dookoła ułożyć pokrojoną na kosteczki galaretkę z zielonej herbaty, ozdobić brzoskwiniami, granatem oraz pokrojonymi orzeszkami pistacjowymi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz