niedziela, 3 lutego 2013

Rolady wieprzowe

Lubię celebrować niedzielny obiad, zadbać o ładnie udekorowany stół i o to aby na stole zagościły potrawy, takie trochę niecodzienne. Do ich sporządzania zabieram się dzień wcześniej, aby niedziela była prawdziwym dniem odpoczynku. Cieszę się widząc całą rodzinkę zgromadzoną przy stole, ten zgiełk, kiedy każdy ma coś do powiedzenia, najczęściej z pełnymi ustami :) Bez pośpiechu charakterystycznego dla innych dni tygodnia, zaczynamy od zupy, a kończymy na deserze, z kawą koniecznie. 
Na dzisiejsze drugie danie przygotowałam rolady ze schabu wieprzowego nadziewane żywiecką kiełbasą, cebulą i żytnim chlebem, a do tego sos, całkiem prosty w wykonaniu, ale bardzo esencjonalny, aksamitny, przepyszny. Rolady podałam z kaszą gryczaną, co okazało się świetnym połączeniem. Z czystym sumieniem polecam Wam do wypróbowania.

Składniki:
10 kotletów schabowych, cienko rozbitych
3 cebule
3 kromki żytniego chleba (bez skórek)
5 łyżek oliwy
250 g kiełbasy żywieckiej
3 łyżki keczupu
1/2 l wywaru z mięsa drobiowego
4 łyżki śmietany 18%
1,5 łyżki mąki
sól, pieprz

Wykonanie:
Kotlety schabowe posolić i posypać pieprzem z obu stron. Cebulę drobno pokroić. Kiełbasę obrać ze skóry i drobno posiekać. Cebulę i kiełbasę podsmażyć na oliwie, dodać rozkruszony chleb, smażyć dalej, często mieszając zapobiegając przypaleniu. Dodać keczup, sól i pieprz do smaku. Kotlety posmarować nadzieniem, następnie zrolować. Rolady umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać wywarem. Naczynie przykryć i umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C. Piec 40 min. Po tym czasie rolady wyjąć z naczynia. Płyn powstały po pieczeniu odlać do garnka (odlać przez sitko). Śmietanę wymieszać z mąką, tak aby nie powstały grudki. Wlać kilka łyżek wywaru do śmietany, wymieszać, następnie wlać śmietanę do wywaru. Wlewając ciągle mieszać. Pogotować ok. 10 min. na wolnym ogniu. Można sos zblendować, dzięki temu będzie aksamitny. Gotowym sosem polać rolady. Podawać z kaszą gryczaną.

Smacznego!

3 komentarze: