poniedziałek, 11 lutego 2013

Roladki bakłażanowe nadziewane mięsem wieprzowym

Danie kolorowe, przywodzące na myśl wakacje w Grecji, chociaż użyte tutaj przyprawy są specyficzne dla kuchni dalekowschodniej. Dzięki użyciu chudej szynki wieprzowej potrawę można zaliczyć do tych z mniejszą ilością kalorii. Dodatek pomidorów natomiast powoduje, że mięso jest soczyste. Bakłażan należy do moich ulubionych warzyw, zwłaszcza w połączeniu w kuminem. Tutaj składniki i użyte przyprawy tworzą bardzo udane połączenie. Spróbujcie sami.

Składniki: 
1 kg szynki wieprzowej zmielonej
2 bakłażany
cebula
marchewka (mała)
puszka pokrojonych pomidorów
kilka oliwek pokrojonych
oliwa 
kmin rzymski
papryka słodka
kolendra zmielona
kurkuma
sól, pieprz

Wykonanie:
Bakłażany pokroić na cienkie plastry. Posypać solą i odstawić na 30 min. Po tym czasie opłukać je wodą, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić niewielką ilością oliwy, posypać przyprawami i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C do momentu, aż zmiękną (ok. 10 - 15 min.). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Cebulę i marchewkę podsmażyć na 2 łyżkach oliwy, do momentu, aż cebula się zeszkli Dodać do mięsa,  dodać  również sól i pieprz, wymieszać. Z mięsa formować kulki, nakładać na plastry bakłażana, i rolować. Zawijaski umieścić w naczyniu żaroodpornym, całość zalać pomidorami i posypać pokrojonymi oliwkami. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C przez 1 godzinę. Podawać z brązowym ryżem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz