poniedziałek, 11 lutego 2013

Pączki


Wspomnienie po Tłustym Czwartku... Pączki są godne polecenia, żadne kupione im nie dorównują. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i niesamowicie aromatyczne, a to dzięki użyciu skórki i rumu. Pyszne nawet na drugi dzień. Bardzo polecam!

Składniki: 
800 g mąki pszennej 
8 żółtek 
100 g masła, roztopionego 
niepełne pół szklanki drobnego cukru 
1 opakowanie cukru wanilinowego 
50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży 
1,5 szklanki letniego mleka 
1/4 łyżeczki soli 
2 łyżki rumu (lub wódki, spirytusu, itp.) 
skórka otarta z 1 cytryny 

Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
dżem do nadziewania

Wykonanie:
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka zrobić rozczyn i zostawić na 15 min. Do mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki, na koniec dodając roztopione masło, dokładnie połączyć składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Naczynie z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Po tym czasie z ciasta formować placuszki, umieszczać po łyżeczce dżemu, zlepiać brzegi, formować pączki. Pozostawić do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Wykładać na papierowy ręcznik, celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!







Przepis pochodzi z tego bloga.

2 komentarze: