Wspomnienie po Tłustym Czwartku... Pączki są godne polecenia, żadne kupione im nie dorównują. Ciasto drożdżowe jest bardzo delikatne i niesamowicie aromatyczne, a to dzięki użyciu skórki i rumu. Pyszne nawet na drugi dzień. Bardzo polecam!
Składniki:
800 g mąki pszennej 8 żółtek
100 g masła, roztopionego
niepełne pół szklanki drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
50 g świeżych drożdży lub 25 g suchych drożdży
1,5 szklanki letniego mleka
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki rumu (lub wódki, spirytusu, itp.)
skórka otarta z 1 cytryny
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia
dżem do nadziewania
Wykonanie:
Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 1/2 szkl. ciepłego mleka zrobić rozczyn i zostawić na 15 min. Do mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki, na koniec dodając roztopione masło, dokładnie połączyć składniki do uzyskania gładkiego ciasta. Naczynie z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Po tym czasie z ciasta formować placuszki, umieszczać po łyżeczce dżemu, zlepiać brzegi, formować pączki. Pozostawić do wyrośnięcia (powinny podwoić objętość). Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Wykładać na papierowy ręcznik, celem pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis pochodzi z tego bloga.
Chylę czoła, bardzo nisko:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)Twoje też wyszły super!
OdpowiedzUsuń