niedziela, 4 listopada 2012

Ciasto jabłkowo - cynamonowe

Kolejne korzenne ciasto, jesienne. Z jabłkami i cynamonem. W smaku podobne do tego z dynią. Bardzo smaczne. Gliniaste, z użyciem zdrowych składników, co sugeruje, że można zjeść o jeden kawałek więcej. Wątpię jednak czy zdołacie, ponieważ jest dosyć sycące. Mimo, że z masą na bazie lekkich serków Bieluchów, za to z dużą ilością bakalii oraz kilkoma kawałkami gorzkiej czekolady. Koniecznie do wypróbowania w jesienno-zimowym sezonie. Polecam.

Składniki:

Ciasto:
4 jabłka, obrane i starte na tarce - dużych oczkach
4 jajka
200 g orzechów włoskich, zblendowanych na mączkę
250 g mąki orkiszowo - żytniej
250 ml oliwy
100 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cynamonu



Krem do przełożenia:
2 serki Bieluchy light
cukier trzcinowy wg uznania
80 g wiórków kokosowych
7 śliwek kalifornijskich pokrojonych na kawałki
6 kostek gorzkiej czekolady, posiekanych

Polewa:
200 ml jogurtu greckiego
cukier trzcinowy wg uznania
pół łyżeczki cynamonu

Ponadto:
wiórki kokosowe i dwie garście pokrojonych orzechów włoskich do posypania ciasta
 
Wykonanie:

Ciasto:
Do startych jabłek dodać jajka i oliwę, dokładnie wymieszać, dodać pozostałe składniki, wymieszać do ich połączenia. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C. Piec 35 min. Ostudzić. Przekroić na dwie części.

Krem do przełożenia:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Polewa:
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Montaż ciasta:
Na pierwszy blat ciasta nałożyć krem. Przykryć drugim blatem. Polać polewą. Posypać wiórkami kokosowymi i pokrojonymi orzechami włoskimi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz