poniedziałek, 12 listopada 2012

Bigos

 Miałam kiszoną kapustę, zostały po obiedzie resztki mięsa z kaczki, w zapasach znalazło się również kilka suszonych śliwek oraz grzybków. No i jak tu nie zrobić bigosu, no jak?, więc zrobiłam i przyznam, że wyszedł rewelacyjny w smaku i co ważne nietłusty! Taki bigosik bardzo polecam!!!


Składniki:
1 kg kiszonej kapusty (opłukanej dwukrotnie)
2 cebule
2 łyżki oliwy
upieczone mięso z ok. 2 udek kaczki
ok. 10 szt. śliwek suszonych
3-4 suszone grzybki (namoczone i ugotowane do miękkości)
 3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 listki laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
majeranek, kminek mielony
sól, pieprz

Wykonanie:
Opłukaną z nadmiaru kwasu kapustę, zalać wodą i  wstawić do gotowania. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie, dodać do kapusty razem z mięsem, śliwkami, pokrojonymi grzybkami i przyprawami. Dusić na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny, w razie potrzeby podlewać wodą. Dodać koncentrat, doprawić w razie potrzeby i poddusić jeszcze ok. 10 min.

Smacznego!

1 komentarz: