czwartek, 29 marca 2012

Zrazy wieprzowe z sosem paprykowym


Te zrazy od kilku ładnych lat goszczą na naszym stole. Są bardzo smaczne a jednocześnie niezbyt kaloryczne, oczywiście pod warunkiem użycia do ich wykonania chudego mięsa dobrej jakości. To kolejna propozycja na wielkanocne danie obiadowe. Proponuję podawać je z ulubionym sosem, np. paprykowym i dowolną sałatką. Polecam!

Przepis:

Składniki:
Ładny kawałek mięsa z szynki
Boczek wędzony
Cebula
Ser żółty
Ogórek kiszony
Sól, pieprz, tymianek
Oliwa do smażenia

Kawałek skórki chleba
2 ząbki czosnku

Wykonanie:
 Szynkę umyć, oczyścić, pokroić na plastry, zbić tłuczkiem, posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki na min. 3 godziny, najlepiej na noc. Na każdy kawałek szynki położyć pokrojone w paseczki: ogórek, ser żółty, cebulę i boczek. Zawinąć, owinąć nitką lub spiąć wykałaczkami. Obsmażyć na silnym ogniu do zrumienienia, przełożyć do garnka. Zalać gorącą wodą, doprawić solą, pieprzem i odrobiną tymianku, dodać kawałek wierzchniej skórki z chleba i obrane ząbki czosnku. Dusić do miękkości. Przed podaniem odwinąć nitkę albo usunąć wykałaczki.

Sos paprykowy:

Składniki:
Część wywaru z gotowania zrazów
Duża czerwona papryka
Cebula
Czosnek
Papryka słodka
Sól, pieprz
Skrobia kukurydziana lub mąka ziemniaczana

Wykonanie:
Do garnka wlać część wywaru, w którym gotowały się zrazy, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę oraz czosnek. Doprawić słodką papryką i jeśli będzie taka potrzeba solą i pieprzem. Ugotować. Zagęścić skrobią kukurydzianą lub mąką ziemniaczaną. Zmiksować blenderem na gładki sos.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz