Lubię większość deserów, które w swoim składzie zawierają kawę, im więcej jej w deserze tym lepiej. Z tego też względu te naleśniki bardzo przypadły mi do gustu. Nie są zbyt słodkie, za to są bardzo kawowe, a mleczko kokosowe wymieszane z wiórkami dopełnia smaku. Te naleśniki bez dodatków są bardzo smaczne, ale można je podawać ze swoimi ulubionymi owocami, ja proponuję wiśnie lub maliny w syropie. Polecam!
Tutaj źródło przepisu.
Przepis:
Składniki: na 6 sztuk
200 ml mocnej kawy (z trzech łyżeczek)
50 ml mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka kakao
3 jajka
130 g przesianej mąki tortowej
2 łyżki cukru trzcinowego
po dużej szczypcie zmielonego kardamonu, cynamonu
½ laski wanilii lub pół łyżeczki aromatu waniliowego
½ łyżeczki soli
Do przełożenia:
gęste mleko kokosowe (jeśli będzie zbyt rzadkie dodać wiórki kokosowe – tak było w moim przypadku)
brązowy cukier
cynamon
ulubione owoce
Wykonanie:
Do gorącej kawy dodać kakao, dokładnie mieszać. Dolać mleko. Następnie dodać masło i poczekać aż rozpuści się. Dosypać cukier i sól. Wymieszać. Całość przelać do większej miski. Dodać jajka, połączyć ubijając. Powoli dosypać mąkę, nie przestając ubijać. Gdy ciasto jest gładkie i jednolite dodać przyprawy, wymieszać raz jeszcze do dokładnego połączenia składników. Odstawić na minimum ½ godziny. Najlepiej na dłużej, naleśniki są wówczas delikatniejsze. Smażyć na sklarowanym maśle lub oliwie. Smarować na całej powierzchni mlekiem kokosowym lub mlekiem kokosowym z dodatkiem wiórków. Posypać cukrem brązowym i cynamonem. Zawinąć i podawać z ulubionymi owocami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz