wtorek, 20 marca 2012

Pierś z kaczki na wielkanocny obiad.



Potrawy z udziałem kaczki nie należą do często goszczących na naszym stole, a myślę, że to duży błąd, biorąc pod uwagę znakomity smak tego drobiowego mięsa. Niestety, ale to mięso mimo, że bardzo smaczne posiada również wady: jest stosunkowo tłuste, a więc i ciężkostrawne oraz jest dosyć kosztowne. Biorąc to pod uwagę, pozostaje nam okazjonalne sięganie po kaczkę w przygotowywanych przez nas potrawach. Z pewnością Święta Wielkanocne są taką okazją, dlatego też proponuję na świąteczny obiad kacze piersi podane z pieczonymi jabłkami oraz zieloną sałatą. To danie można zaliczyć do wyjątkowo wyrafinowanych. Mięso kacze znakomicie komponuje się z pieczonymi jabłkami oraz lekką sałatką. Bardzo polecam ten przepis!

Przepis:

Składniki (na 4 porcje):

2 podwójne piersi z kaczki,

Marynata:
1 łyżka sosu sojowego,
1,5 łyżki miodu,
1 łyżeczka octu ryżowego
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,
1,5 łyżki skrobi lub mąki kukurydzianej,
1,5 łyżki wody

Dodatkowo:
2 jabłka obrane i pokrojone w ósemki (najlepiej szara reneta)

Sałata, szczypior
Olej do sałaty

Wykonanie:

Skórę na piersiach naciąć w kratkę ostrym nożem. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty, włożyć piersi z kaczki i dokładnie obtoczyć w marynacie. Przykryć folią i wstawić do lodówki przynajmniej na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.  Po tym czasie mięso wyłożyć na rozgrzaną patelnię, skórką do dołu. Smażyć po 5 min z każdej strony. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C. Piersi umieścić w naczyniu żaroodpornym, obłożyć jabłkami i piec ok. 15 min (lub jeśli ktoś lubi mniej wypieczone 6 – 8 min), polewając powstałym z pieczenia sosem. Po tym czasie piersi wyjąć i owinąć folią aluminiową. Po ok. 7 min piersi pokroić na plastry i podawać z sałatą i upieczonymi jabłkami. Smacznego!

1 komentarz: