niedziela, 16 marca 2014

Naleśniki gryczane z mięsnym farszem i purre z pora

Jesem zachwycona mąką gryczaną pełnoziarnistą pochodzącą z pełnego przemiału całego ziarna gryki niepalonej. Taka mąka nie zawiera glutenu, jest za to jednym z najcenniejszych źródeł krzemu, wapnia, żelaza, fosforu, potasu, magnezu oraz witamin B1 i PP. Duża zawartość błonnika oraz zawarta w niej skrobia powoduje powolne uwalnianie energii, dzięki czemu utrzymuje się stan sytości, a jednocześnie nie powoduje tycia. Naleśniki, które wykonałam z tej mąki wyszły smakowite, a użyty do nich farsz i dodatek delikatnego, kremowego purre z pora wpasowały się tutaj doskonale tworząc pyszą całość. Jak na razie to propozycja wytrawna z użyciem tego rodzaju mąki, w planach mam równieź jej użycie do wypieku słodkiego. Myślę, że sprawdzi się również świetnie. Jak na razie polecam naleśniki z tego przepisu :)


Składniki:

Naleśniki:
200 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
70 g mąki pszennej
1 jajko
2 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli

Farsz:
1/2  kg mięsa mielonego (u mnie szynka wiprzowa)
20 dkg pieczarek
3 duże ząbki czosnku (pokrojone w plasterki)
ok. 3/4 szkl. kaszy gryczanej ugotowanej
kolendra mielona
papryka słodka mielona
sól, pieprz

Purre z pora:
2 duże pory (tylko ich białe i jasno zielone część)
200 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz

Wykonanie:

Naleśniki:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na 1/2 godziny.
Po tym czasie usmażyć maleśniki. Z tej porcji będzie ich ok. 10 szt.

Farsz:
Pieczarki umyć, pokroić, udusić z czosnkiem, dodać mięso i kaszę, podsmażyć, dodać przyprawy. Smażyć jescze ok. 15 min.

Purre z pora.
Pory oczyścić i pokroić w plasterki. Ugotować w małej ilości osolonej wody. Dodać śmietankę, całość doprawić i zblendować.

Montaż:
Naleśniki nadziewać farszem, podawać z purre z porów.

Smacznego!

2 komentarze: