niedziela, 6 października 2013

Gruszka w sosie pomarańczowym z mascarpone

Elegancki, znakomity deser. Ugotowana w soku pomarańczowym gruszka jest miękka a zarazem jędrna, w połączeniu z sosem na bazie soku, w którym gotowały się gruszki, waniliowym mascarpone, orzechami włoskimi tworzy eksplozję smaku. Jakby tego było mało znajdziecie tutaj również chrupiący karmel, który dopełnia całość i jest przysłowiową kropką nad "i". W dwóch prezentacjach, z mniejszą i większą ilością sosu, chociaż biorąc pod uwagę jego smak, stawiam na tą drugą wersję. Koniecznie do wypróbowania. 

Składniki:
gruszki
sok pomarańczowy
serek mascarpone
cukier puder
orzechy włoskie - posiekane
łyżeczka esencji waniliowej
kilka łyżek cukru 



Wykonanie:
Gruszki obieramy ze skórki, pozostawiamy korzonki, umieszczamy je w garnku, zalewamy sokiem pomarańczowym, tak aby sok pokrył je w całości. Gotujemy ok. 45 min. Studzimy. Serek mascarpone mieszamy z esencją waniliową i cukrem pudrem. 1/3 ilości serka odkładamy i dodajemy do niego sok z gotowania gruszek w takiej ilości, aby utworzyć sos.
Cukier umieszczamy na patelni i podgrzewamy do uzyskania karmelu (możemy zabarwić barwnikiem na kolor, który nam odpowiada). Z karmelu tworzymy wzorki, mogą być takie jak u mnie w deserze.

Montaż deseru:
Na talerz wlewamy sos, układamy na nim gruszkę, dookoła posypujemy orzechy włoskie, obok kładziemy kulkę mascarpone. Na mascarpone lub gruszce umieszczamy zakrzepnięty karmel.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz