To danie nie należy do fotogenicznych, ale to nieważne w tym przypadku, bo smakuje rewelacyjnie. Takie orientalne smaki to moja bajka. Moje dzieciaki gustują w klasycznej polskiej kuchni, a jednak curry zajadały ze smakiem, żądając dokładek. To mnie bardzo cieszy, bo to zdrowe, niskotłuszczowe danie. Jedyny tłuszcz pochodzi tutaj z mleczka kokosowego, jednak nie ma się czego obawiać, ponieważ to najbardziej pożądany tłuszcz w diecie człowieka. Okazuje się, że nasz organizm wykorzystuje olej kokosowy do produkcji energii, zamiast gromadzić i przechowywać go jako tłuszcz. Kolejnym składnikiem jest dynia, ja użyłam dyni piżmowej, która ma lekko słodkawy, orzechowy smak, jednak każda inna będzie równie dobra. Dodatkowo: ciecierzyca, papryka, cebula, czosnek i pierś z kurczaka, a jeśli lubicie bardziej pikantne potrawy, dodajcie małą ostrą papryczkę i voila mamy pyszną, zdrową potrawę. Koniecznie do wypróbowania!
Składniki:
1 kg piersi kurczaka
mała dynia piżmowa lub ok. 500 g innej dyni
szklanka cieciorki namoczonej przez noc i ugotowanej do miękkości
puszka pomidorów
puszka pomidorów
papryka
cebula
2 ząbki czosnku
400 ml mleczka kokosowego
2 łyżki curry
sól
Wykonanie:
Dynię obrać ze skóry, usunąć gniazdo nasienne, miąższ pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również: piersi z kurczaka, paprykę i cebulę. Ząbki czosnku obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie pokrojone składniki umieścić w dużym garnku, dodać ugotowaną cieciorkę, pomidory, curry i sól, podlać 3/4 szklanki wody i gotować do miękkości warzyw, na koniec dodać mleczko kokosowe i gotować jeszcze ok. 10 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz