środa, 10 sierpnia 2016

Piętrowy tort czekoladowo - truskawkowy

Sezon truskawkowy przeminął ale nie przejmuję się tym, ponieważ mam w zapasie zamrożone te pyszne owoce. I właśnie z tego zapasu wykorzystałam truskawki do wykonania tego tortu. Placki czekoladowe przełożyłam masą na bazie frużeliny truskawkowej, obłożyłam dostępnymi owocami i wyszedł smakowity, a na dodatek pięknie się prezentujący tort. To jeden z łatwiejszych do realizacji tortów, więc serdecznie go polecam na szczególne okazje :) 
Składniki

Blaty czekoladowe:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g masła
80 g gorzkiej czekolady, posiekanej
2/3 szklanki kakao
3 duże jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki cukru 
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18%

Frużelina truskawkowa:
1 kg truskawek (u mnie mrożone)
5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
1,5 szkl. cukru
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody

Masa truskawkowa:
frużelina truskawkowa
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 36%

Ponadto:
owoce i listki mięty do dekoracji 

Wykonanie:

Placki czekoladowe:
Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i odłożyć.
Roztopić masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, wymieszać. Dodać przesiane kakao i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka i cukier ubić do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, wymieszać do połaczenia składników.
Ciasto rozdzielić między trzy formy o wymiarach: 28, 25, 17 cm, wyłożone papierem.

Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut. Wystudzić.

Frużelina truskawkowa:
W garnku podgrzewać truskawki wymieszane z cukrem, do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Dodać wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić.

Masa truskawkowa:
Smietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, ubić do połączenia składników, następnie dodawać po łyżce schłodzonej, stężałej frużeliny, ciągle ubijając, aż do jej wyczerpania.

Montaż tortu:
Na każdym blacie kłaść masę truskawkową. Tort ozdobić ulubionymi owocami oraz listkami mięty i obsypać cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz