Sezon truskawkowy przeminął ale nie przejmuję się tym, ponieważ mam w zapasie zamrożone te pyszne owoce. I właśnie z tego zapasu wykorzystałam truskawki do wykonania tego tortu. Placki czekoladowe przełożyłam masą na bazie frużeliny truskawkowej, obłożyłam dostępnymi owocami i wyszedł smakowity, a na dodatek pięknie się prezentujący tort. To jeden z łatwiejszych do realizacji tortów, więc serdecznie go polecam na szczególne okazje :)
Składniki
Blaty czekoladowe:
1
i 1/4 szklanki mąki pszennej
3/4
łyżeczki sody oczyszczonej
1
łyżeczka proszku do pieczenia
180
g masła
80
g gorzkiej czekolady, posiekanej
2/3
szklanki kakao
3
duże jajka
1
szklanka jasnego brązowego cukru
1/4
szklanki cukru
1,5
łyżeczki ekstraktu z wanilii
3/4
szklanki kwaśnej śmietany 18%
Frużelina truskawkowa:
1
kg truskawek (u mnie mrożone)
5
łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
1,5
szkl. cukru
5
łyżeczek mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
Masa truskawkowa:
frużelina truskawkowa
500 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 36%
Ponadto:
owoce i listki mięty do dekoracji
Wykonanie:
Placki czekoladowe:
Mąkę
pszenną, sodę, proszek - wymieszać i odłożyć.
Roztopić
masło, zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do
jej roztopienia, wymieszać. Dodać przesiane kakao i wymieszać.
Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Jajka
i cukier ubić do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając
dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować. Dodawać
śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, wymieszać do
połaczenia składników.
Ciasto
rozdzielić między trzy formy o wymiarach: 28, 25, 17 cm, wyłożone
papierem.
Piec
w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut.
Wystudzić.
Frużelina truskawkowa:
W
garnku podgrzewać truskawki wymieszane z cukrem, do momentu ich
całkowitego rozpuszczenia. Dodać wodę z mąką, wymieszać,
zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli
wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki.
Schłodzić.
Masa truskawkowa:
Smietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, ubić do połączenia składników, następnie dodawać po łyżce schłodzonej, stężałej frużeliny, ciągle ubijając, aż do jej wyczerpania.
Montaż tortu:
Na każdym blacie kłaść masę truskawkową. Tort ozdobić ulubionymi owocami oraz listkami mięty i obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz