środa, 17 sierpnia 2016

Ciasto Jaffa

Jeśli delicje to, jak dla mnie, pomarańczowe. W takich smakach gustuję najbardziej - pomarańczowych, a jeśli na dodatek jest czekolada, to jestem w siódmym niebie. To ciasto ma w sobie wszystkie te smaki, osadzone jest natomiast na puszystym biszkopcie nasączonym sokiem pomarańczowym, a jakże! :) Jeśli myślicie, że tego już za dużo, to sami spróbujcie i przekonajcie się, że tej pomarańczy jest tutaj w sam raz. Równowagę do ciasta wprowadza wyraźny w smaku mus czekoladowy. Proste, pyszne, więc na co czekać? Piec i jeść ze smakiem :)

Składniki:

Biszkopt:
2 duże jajka
70 g drobnego cukru do wypieków
50 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej

Galaretka pomarańczowa:
2 galaretki pomarańczowe w proszku (każda na 500 ml wody)
2 duże pomarańcze

Mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady
3 łyżki soku z pomarańczy
30 g masła
3 duże jajka, osobno białka i żółtka
50 g cukru pudru
100 ml śmietany kremówki 36%

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukier, ciągle ubijając. Dodać żółtka, ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać mąkę. Delikatnie wymieszać do połączenia składników. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nie smarować boków. Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 st. C przez około 20 minut lub mniej, sprawdzać, czy ciasto się nie przypala. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Wyjąć z tortownicy.

Galaretka:
Galaretki przygotować według instrukcji na opakowaniu zużywając 750 ml wody (nie 1 litr). Wystudzić, schłodzić do lekkiego stężenia. Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, cząstki obrać z błonek.


Mus czekoladowy:
Czekoladę, masło i sok rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Zostawić do przestudzenia. Ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier, łyżka po łyżce. Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, wymieszać do połączenia. Dodać połowę piany z ubitych białek, dla rozluźnienia konsystencji, delikatnie wymieszać. Ubić śmietanę kremówkę, na sztywno. Ubitą dodać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i równie delikatnie wymieszać.

Montaż ciasta:
Biszkopt ułożyć na paterze i zapiąć wokół niego obręcz tortownicy, w której się piekł. Nasączyć sokiem pomarańczowym. Na ciasto wyłożyć tężejącą galaretkę, następnie powkładać w nią cząstki pomarańczy. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Mus czekoladowy wyłożyć na stężałą galaretkę, wyrównać. Schłodzić co najmniej 6 godzin, a najlepiej przez całą noc. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao.

Inspirowałam się tym przepisem.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz