Sernik robiłam jakiś czas temu na spotkanie z przyjaciółką, która tak jak ja lubi słodkości. Nie wyobrażam sobie takich spotkań bez czegoś słodkiego, niekoniecznie w moim wykonaniu. Natomiast jak tylko mam czas, wypieki przygotowuję sama, mam z tego niezłą zabawę i przy okazji aktywnie wypoczywam.
Ciasto red velvet, które wykrzystywane jest do tego sernika robiłam już kiedyś i bardzo mi smakowało. Dodatek maślanki oraz oleju powoduje, że ciasto jest wilgotne, bardzo smaczne. Sernik natomiast, który stanowi środkową wartwę całości jest delikatny i kremowy. Wszystkie warstwy scala krem na bazie serka mascarpone.
Przy filiżance kawy to była prawdziwa uczta dla podniebienia :)
Składniki:
Sernik:
600
g twarogu z wiaderka (polecam Piątnicy)
3/4
szkl.cukru
2
jajka
1/2
szkl. śmietany 18%
1
łyżka mąki pszennej
1
łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciasto
Red Velvet:
1
i 1/4 szkl. mąki pszennej
3/4
szkl. cukru
1/2
łyżki kakao
szczypta
soli
1
duże jajko
3/4
szkl. oleju słonecznikowego
1/2
szkl. maślanki
1/2
łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2
łyżki octu
1/2
łyżeczki sody oczyszczonej
ok.
3/4 łyżeczki czerwonego barwnika w paście
Krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Sernik:
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia (nie miksować zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy, inaczej sernik będzie pękać). Masę serową wyłożyć do tortownicy 23 cm. Umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st. C. Piec ok. 60 min z parą wodną (w tym celu na dole piekarnika umieścić formę z wrzącą wodą)
Ciasto Red Velvet:
W
jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche (tj. mąkę,
kakao, sól, cukier).
W
drugiej misce wymeszać składniki mokre (tj. jajko, olej, maślankę,
barwnik, ekstrakt).
Składniki
suche przesypać do składników mokrych, wymieszać na gładką masę
(mieszając tylko w jednym kierunku).
Do
ocetu dodać sodę i wymieszać (powstanie piana). Szybko wlać pianę
do ciasta i wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy
23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach
masłem.
Piec
w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut (sprawdzić patyczkiem
czy ciasto nie jest w środku surowe, jeśli okaże się, że jest
wydłużyć czas pieczenia). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i
ostudzić.
Krem:
Zmiksować
śmietankę na sztywno, dodać pozostałe składniki i zmiksować na
gładką, sztywną masę.
Montaż:
Ciasto
Red Velvet upiecze się z „górką” i tą górkę właśnie ściąć
i pokruszyć. Wierzch ciasta posmarować kilkoma łyżkami kremu.
Ostrożnie wyłożyć sernik. Wierzch i boki wysmarować pozostałym
kremem i obsypać okruszkami.
Smacznego!
Też najbardziej lubię ser z Piątnicy. A próbowałaś pudru z buraka?:) Podobno daje kolor.
OdpowiedzUsuńNie próbowałam. Gdzie można nabyć taki puder?
Usuń