niedziela, 15 maja 2016

Bezowy tort lodowy

Ten tort przygotowałam na urodziny mojej córeczki, która uwielbia bezy oraz lody (a czy ktoś ich nie uwielbia ;) Trzy blaty bezowe przełożone kremem patissiere połączonym z serkiem mascarpone i śmietanką kremówką. Dla przełamania słodyczy na środkową warstwę kremu położyłam frużelinę malinową. Frużeliną ozdobiłam również werzch tortu, tworząc serca. Dopełanieniem całości były truskawki. Tort smakował jubilatce i gościom. To niezła propozycja, zważywszy na zbliżający się sezon truskawkowy. Polecam do wypróbowania!

Składniki:

Blaty bezowe:
8 białek
545 g drobnego cukru

Krem:
8 żółtek
130 g cukru
670 ml mleka
5,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
250 g serka mascarpone
330 ml śmietanki 30%

Frużelina malinowa:
500 g malin (u mnie mrożone)
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Wykonanie:

Blaty bezowe:
Białka ubić na sztywno, następnie dodawać po 1 łyżce cukru ciągle ubijając, w ten sposób wykorzystać całą ilość cukru. Z ubitej masy na trzech blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia formować trzy takiej samej wielkości okrągłe blaty. Wszystkie blaszki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 140ºC (z funkcją termoobiegu). Piec ok. 60 min.

Krem:
W przeddzień wykonania tortu: Zagotować 550 ml mleka w garnku. W  misce ubić mikserem żółtka z cukrem, mąką ziemniaczaną i 120 ml mleka. Stopniowo dolewać gorące mleko ciągle miksując. Przelać całość  do garnka i cały czas mieszając zagotować do zgęstnienia masy. Zdjąć garnek z kuchenki i wymieszać  z ekstraktem z wanilii. Ostudzić, przykryć i pozostawić na noc w lodówce.

Przed samym nałożeniem kremu:
Ubić śmietanę, do ubitej dodać serek mascarpone i zmiksować całość. Masę śmietanową dodawać partiami do kremu jajecznego, cały czas miksując. 

Frużelina malinowa:
W garnku podgrzewać maliny wymieszane z cukrem, do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Dodać wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić.

Montaż tortu:
Gotowy krem nakładać na blaty bezowe, włącznie z wierzchnim blatem. Na środkową warstwę kremu nałożyć frużelinę malinową. Wierzch tortu ozdobić frużeliną, tworząc serca. Tort wstawić do zamrażarki na  cnajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Na godzinę przed podaniem wyjąć z zamrażarki i ozdobić świeżymi truskawkami.

Smacznego :)

1 komentarz: