środa, 18 maja 2016

Sernik Red Velvet


Sernik robiłam jakiś czas temu na spotkanie z przyjaciółką, która tak jak ja lubi słodkości. Nie wyobrażam sobie takich spotkań bez czegoś słodkiego, niekoniecznie w moim wykonaniu. Natomiast jak tylko mam czas, wypieki przygotowuję sama, mam z tego niezłą zabawę i przy okazji aktywnie wypoczywam. 
Ciasto red velvet, które wykrzystywane jest do tego sernika robiłam już kiedyś i bardzo mi smakowało. Dodatek maślanki oraz oleju powoduje, że ciasto jest wilgotne, bardzo smaczne. Sernik natomiast, który stanowi środkową wartwę całości jest delikatny i kremowy. Wszystkie warstwy scala krem na bazie serka mascarpone. 
Przy filiżance kawy to była prawdziwa uczta dla podniebienia :)

Składniki:

Sernik:
600 g twarogu z wiaderka (polecam Piątnicy)
3/4 szkl.cukru
2 jajka
1/2 szkl. śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciasto Red Velvet:
1 i 1/4 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. cukru
1/2 łyżki kakao
szczypta soli
1 duże jajko
3/4 szkl. oleju słonecznikowego
1/2 szkl. maślanki
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżki octu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok. 3/4 łyżeczki czerwonego barwnika w paście

Krem:
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki kremówki
1/2 szkl. cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii






Wykonanie:

Sernik:
Wszystkie składniki zmiksować do połączenia (nie miksować zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy, inaczej sernik będzie pękać). Masę serową wyłożyć do tortownicy 23 cm. Umieścić w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st. C. Piec ok. 60 min z parą wodną (w tym celu na dole piekarnika umieścić formę z wrzącą wodą)

Ciasto Red Velvet:
W jednej misce wymieszać wszystkie składniki suche (tj. mąkę, kakao, sól, cukier).
W drugiej misce wymeszać składniki mokre (tj. jajko, olej, maślankę, barwnik, ekstrakt).
Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać na gładką masę (mieszając tylko w jednym kierunku).
Do ocetu dodać sodę i wymieszać (powstanie piana). Szybko wlać pianę do ciasta i wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej po bokach masłem.
Piec w temperaturze 180 st. C przez około 30 minut (sprawdzić patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe, jeśli okaże się, że jest wydłużyć czas pieczenia). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Krem:
Zmiksować śmietankę na sztywno, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką, sztywną masę.

Montaż:
Ciasto Red Velvet upiecze się z „górką” i tą górkę właśnie ściąć i pokruszyć. Wierzch ciasta posmarować kilkoma łyżkami kremu. Ostrożnie wyłożyć sernik. Wierzch i boki wysmarować pozostałym kremem i obsypać okruszkami.

Smacznego!




2 komentarze:

  1. Też najbardziej lubię ser z Piątnicy. A próbowałaś pudru z buraka?:) Podobno daje kolor.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam. Gdzie można nabyć taki puder?

      Usuń