Tęsknię za słońcem i ciepłem, za truskawkami, czereśniami i młodymi warzywami. Myślami jestem w okresie wiosennym, do tego stopnia, że ubieram lżejsze buty, kiedy tylko zobaczę, że wyszło słońce, a później marznę w stopy, bo okazuje się, że wcale nie jest tak ciepło, jakby się mogło wydawać. W kuchni wracam do lżejszych przepisów, przygotowujących sylwetkę do cieńszych ubrań, do zup przyrządzonych na oliwie lub oleju kokosowym, do wegeteriańskich pasztetów. Dzisiaj przepis na jeden z nich.
W pasztecie wyraźnie wyczuwalny jest świeży imbir. Lekko słodkawy smak zawdzięcza marchewce, natomiast dzięki kaszy jaglanej i cieciorce to sycące danie. W dodatku z naleśnikami jaglanymi wychodzi smakowita, lekka potrawa, która zaspokoi Wasz głód na kilka godzin. Jeszcze garść sałaty dla urozmaicenia tekstury i wzbogacenia smaku i oderwać się nie można :) Polecam!!!
Przepis zaczerpnęłam z Kwesti smaku.
Składniki na naleśniki:
115 g mąki jaglanej
300 ml mleka
2 jajka
30ml oliwy
szczypta soli
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawić na 15 min. Po tym czasie smażyć cienkie naleśniki (u mnie na dużej patelni wyszło 9 szt.)
Składniki na pasztet
1 cebula
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
500 g marchewki
650 ml wody lub bulionu jarzynowego
1 szkl. soczewicy czerwonej
1/3 szkl. kaszy jaglanej
1 łyżka startego imbiru
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
250 g ugotowanej ciecierzycy
3 łyżki pasty tahiny
2 jajka
sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie do miękkości, dodać posiekany czosnek, obraną i stertą na grubych oczkach marchewkę oraz połowę imbiru. Dusić przez ok. 10 min często mieszając.
Wlać 250 ml wody lub bulionu i dusić kolejne 15 min. Dodać soczewicę oraz kaszę jaglaną, wlać resztę wody lub bulionu, doprawić solą i pieprzem, dusić kolejne ok. 15 min, do czasu wchłonięcia całości płynu. Ostudzić. Całość zmiksować z ciecierzycą, resztą imbiru, ostrą papryką oraz pastą tahiną na w miarę jednolitą masę. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dodać jajka i całość dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć do formy wyłożnej papierem do pieczenia i piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Po ostudzeniu kroić w plastry i nakładać na przygotowane wcześniej naleśniki, rozsmarować i dodać do całości mieszankę sałat. Rolować i zjadać :)
Smacznego!
Bardzo mi się to podoba może spotkanie przy tak pysznym daniu;)
OdpowiedzUsuń