wtorek, 12 maja 2015

Wegański majonez z silken tofu


Nadeszła wiosna, a za chwilę będzie lato i wakacje. Pora na zrzucenie zbędnych kilogramów, które nagromadziły się przez sezon jesienno-zimowy. Z tego też względu niezbędne są korekty w domowym jadłospisie i zmniejszenie spożywanych kalorii :) przydałoby się również wrócić na siłownię (ach! :/ szkoda, że doba ma tylko 24 godziny). Na dobry początek, tak aby delikatnie wejść w proces odchudzania, proponuję majonez bez jajek. Jego głównym składnikiem jest silken tofu. Dostałam go w Kuchniach Świata. Czy jest gdzieś dostępny w Lublinie?, niestety tego nie wiem i jeśli ktoś ma takie informacje, to proszę o podzielenie się. Ten majonez jest szybki w wykonaniu oraz pyszny. Można go spożywać ze swieżymi lub pieczonymi warzywami. Bardzo, bardzo polecam!

Składniki:
kostka silken tofu (340 g)
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Wykonanie:
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz