To ciasto kusiło mnie już od jakiegoś czasu, obawiałam się jednak, że smak szpinaku będzie na tyle wyczuwalny, że ciasto nie będzie smakować. Moje obawy na szczęście nie potwierdziły się. Leśny mech, to wilgotne o cytrynowym smaku ciasto, przełożone lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Na wierz dodałam moją ulubioną musową masę malinową oraz pokruszoną bezę i oto mam wiosenne ciasto na weekend. Naprawdę warto wypróbować!
Składniki:
Ciasto szpinakowe:
450
g szpinaku
4
jajka
1
szkl. cukru
1
szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2
szklanki mąki
3
łyżeczki proszku do pieczenia
3
łyżki soku z cytryny
skórka
otarta z 1 cytryny
Masa śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1/2 szkl. cukru pudru
Wykonanie:
Ciasto szpinakowe:
Mrożony
szpinak rozmrozić,
odcisnąć z nadmiaru wody, zmiksować blenderem.
Jajka
ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Do ubitej piany strużką
wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i
skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do
pieczenia i wymieszać delikatnie do połączenia.
Ciasto
przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio
papierem do pieczenia (tylko spód). Piec w temperaturze 165ºC przez
około ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest
upieczone, ewentualnie je dopiec.
Ciasto
urośnie z górką, którą trzeba odciąć, a następnie pokruszyć.
Okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2
blaty.
Masa śmietankowa:
Składniki
na krem zmiksować do połączenia składników.
Montaż ciasta:
Pierwszy
blat ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem śmietankowym
zostawiając niedużo kremu do dekoracji. Przykryć drugim blatem
ciasta. Wierzch posmarować pozostawionym kremem i posypać okruchami
ciasta szpinakowego. Udekorować wg własnych upodobań, proponuję
pokruszoną bezą, można też użyć pestek granatu, truskawek,
malin lub porzeczek.
Przechowywać
w lodówce.
Smacznego!
Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń