sobota, 18 kwietnia 2015

Ciasto "Leśny mech"



To ciasto kusiło mnie już od jakiegoś czasu, obawiałam się jednak, że smak szpinaku będzie na tyle wyczuwalny, że ciasto nie będzie smakować. Moje obawy na szczęście nie potwierdziły się. Leśny mech, to wilgotne o cytrynowym smaku ciasto, przełożone lekkim kremem na bazie serka mascarpone. Na wierz dodałam moją ulubioną musową masę malinową oraz pokruszoną bezę i oto mam wiosenne ciasto na weekend. Naprawdę warto wypróbować!

Składniki:

Ciasto szpinakowe:
450 g szpinaku
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny

Masa śmietankowa:
500 ml śmietany kremówki 36%
250 g serka mascarpone
1/2 szkl. cukru pudru

Wykonanie:

Ciasto szpinakowe:
Mrożony szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody, zmiksować blenderem.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Do ubitej piany strużką wlewać olej, nie zaprzestając miksowania. Dodać szpinak, sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie do połączenia.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia (tylko spód). Piec w temperaturze 165ºC przez około ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone, ewentualnie je dopiec.
Ciasto urośnie z górką, którą trzeba odciąć, a następnie pokruszyć. Okruchy zachować do dekoracji. Pozostałe ciasto przekroić na 2 blaty.

Masa śmietankowa:
Składniki na krem zmiksować do połączenia składników.

Montaż ciasta:

Pierwszy blat ciasta położyć na paterze. Posmarować kremem śmietankowym zostawiając niedużo kremu do dekoracji. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch posmarować pozostawionym kremem i posypać okruchami ciasta szpinakowego. Udekorować wg własnych upodobań, proponuję pokruszoną bezą, można też użyć pestek granatu, truskawek, malin lub porzeczek.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!


1 komentarz: