niedziela, 14 czerwca 2015

Semifreddo

Wspaniały mrożony deser w sam raz na takie upały jak teraz. Podobny do lodów, jednak dużo łatwiejszy w przygotowaniu: wykonujemy masę, wylewamy do formy, wkładamy do zamrażalki i po ok 4 godzinach możemy delektować się wspaniałym smakiem. Semifreddo podałam na musie truskawkowym z migdałami karmelizowanymi, ozdobiłam truskawką i kwiatami czarnego bzu. Mmmmmm :) Deser obowiązkowo do wypróbowania!

Składniki:
2 jajka
4 żółtka
340 g cukru
500 ml śmietanki
400 ml mleczka kokosowego
3/4 szklanki musu truskawkowego ze zblendowanych truskawek

Wykonanie:
Jaka i żółtka ubijamy na parze z cukrem na puszystą masę. Śmietaknę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy całość do masy jajecznej, dokładnie łączymy. Dzielimy masę jajeczno - śmietankową na trzy części, do jednej dodajemy mleczko koskosowe i mieszamy do połączenia składników, do drugiej dodajemy mus truskawkowy i ponownie mieszamy do połaczenia składników, trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Blaszkę wykładamy folią spożywczą, wylewamy na nią w pierwszej kolejności masę bez dodatków, następnie kokosową i na końcu truskawkową. Całość wstawiamy do zamrażalki na conajmniej 4 godziny, tak aby deser całkowicie się zamroził i nie był płynny.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ilekroć zaglądam do Ciebie jest tak sielsko anielsko. Sama słodycz:)))

    OdpowiedzUsuń