wtorek, 10 marca 2015

Tort czekoladowo - waniliowy z malinową frużeliną

Intensywnie czekoladowy tort, przełamany kremem z serkiem mascarpone oraz kwaskową frużeliną malinową. W smaku obłędny. Rewelacyjne są czekoladowe blaty z dużą ilością kakao - dodatek mleka i oliwy powoduje, że są one wilgotne. Podejrzewam, że zacznę je stosować częściej w realizowanych ciastach. Krem wpasowuje się tutaj idealnie, ponieważ jest dosyć lekki i niezbyt słodki, natomiast malinowa frużelina to przysłowiowa kropka nad "i". Polecam do wypróbowania!

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
6 jajek
300 ml mleka
260 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
2,5 szklanki brązowego cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
300 g mąki pszennej
120 g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
500 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
330 g naturalnego serka President
1/2 szkl. cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu wanilii

Frużelina malinowa:
500 g malin (u mnie mrożone)
2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
3/4 szkl. cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 2 łyżkach wody

Ponadto:
Owoce do dekoracji wierzchu tortu (mrożone lub świeże)

Wykonanie:

Ciasto czekoladowe:
Przygotować dwa naczynia.
W pierwszym wymieszać jajka, dodać do nich mleko, olej, cukier, ekstrakt z wanilii, całość wymieszać do połączenia.
Do drugiego dodać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, wymieszać. Suche składniki wsypać do składników mokrych i wymieszać do połączenia.
Dno formy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170 st. C przez około 50-60 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
Z wystudzonego ciasta odciąć "górkę" i pokruszyć. Pozostałe ciasto przekroić wzdłuż na pół.

Krem:
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, dodać mascarpone, serek naturalny oraz ekstrakt wanilii, zmiksować do połączenia składników. Powinien powstać gęsty krem.

Frużelina malinowa:
W garnku podgrzewać maliny wymieszane z cukrem, do momentu ich całkowitego rozpuszczenia. Dodać wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki. Schłodzić.

Montaż tortu:
Jeden z blatów tortu położyć na paterze. Na niego wyłożyć połowę kremu, następnie kilka łyżek frużeliny, wyrównując. Przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu, kilkoma łyżkami frużeliny. Na górę wysypać czekoladowe okruchy, ozdobić owocami.






Przepis pochodzi z Moich Wypieków, z moimi małymi modyfikacjami.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Skład - bajeczny!
    U mnie jak zwykle - czekoladowy chleb na zakwasie, z migdałami, białym serkiem i dżemem z wiejskich truskawek - podobny:)))

    OdpowiedzUsuń