sobota, 14 marca 2015

Chaczapuri

Gruzja kulinarnie kojarzy mi się przede wszystkim z chinkali (pierożkami w kształcie sakiewek z farszem mięsnym) oraz takim oto chaczapuri. Obie potrawy są znakomite. Ta ostatnia natomiast jest o wiele prostsza do wykonania. Ciasto zastosowane do tego serowego placka z powodzeniem można użyć również do pizzy. Co do sera, polecam mieszankę mozzarelli, fety oraz capri - serka typu włoskiego, to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Podczas jedzenia, oderwanymi kawałkami ciasta najlepiej  nabierać ser wymieszany z nieściętym żółtkiem oraz rozpuszczonym masłem. Jedzenie rękami w tym przypadku to czysta przyjemność :) Polecam do pyszne danie!


Składniki:

Ciasto (4 duże chaczapuri):
1 kg mąki
10 g suchych drożdży
ok. 2 szkl. maślanki lub więcej (zależy od chłonności mąki)
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy



Farsz:
3 kulki mozzarelli
1 feta
1 capri - serek typu włoskiego

Wszystkie sery dokładnie wymieszać.

Ponadto:
4 jajka
4 łyżki masła

Wykonanie:

Ze wszystkich składników ugnieść sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ugnieść, podzielić na 4 części i z każdej części rozwałkować cienki placek. Nałożyć farsz serowy, do środka zwinąć brzegi ciasta, natomiast wierzchołki zlepić formując łódeczki. Umieścić na blaszkach wysypanych małą ilością mąki. Piec ok. 13 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, na ser wbić jajko i wstawić ponownie do piekarnika, tym razem na 2 min. Przed podaniem, na gorące chaczapuri nałożyć łyżkę masła.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz