Składniki:
Ciasto (4 duże chaczapuri):
1 kg mąki
10 g suchych drożdży
ok. 2 szkl. maślanki lub więcej (zależy od chłonności mąki)
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Farsz:
3 kulki mozzarelli
1 feta
1 capri - serek typu włoskiego
Wszystkie sery dokładnie wymieszać.
Ponadto:
4 jajka
4 łyżki masła
Wykonanie:
Ze wszystkich składników ugnieść sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ugnieść, podzielić na 4 części i z każdej części rozwałkować cienki placek. Nałożyć farsz serowy, do środka zwinąć brzegi ciasta, natomiast wierzchołki zlepić formując łódeczki. Umieścić na blaszkach wysypanych małą ilością mąki. Piec ok. 13 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 250 st. C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, na ser wbić jajko i wstawić ponownie do piekarnika, tym razem na 2 min. Przed podaniem, na gorące chaczapuri nałożyć łyżkę masła.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz