niedziela, 2 listopada 2014

Drożdżówki z ciasta brioszkowego

Bułeczki na śniadanie. Ciasto przygotowuję wieczorem, dzień wcześniej. Rano wstaję, zawijam bułeczki i piekę. Rewelacyjne do porannej kawy. Ciasto brioszkowe zapewnia drożdżówkom delikatny smak, one wprost rozpływają się w ustach :) Tym razem jako nadzienie występują jabłka oraz twaróg z moją ulubioną skórką pomarańczową. Trudno zdecydować się, z którym nadzieniem są lepsze, mi smakowały z obydwoma. Bardzo polecam!

Przepis na ciasto brioszkowe znajdziecie tutaj.


Nadzienie na 15 bułeczek jabłkowych:
3 jabłka
1/2 szkl. cukru trzcinowego demerara
1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:
Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, utrzeć na tarce o dużych oczkach. Dusić z cukrem i cynamonem ok. 20 mnin. Ostudzić.
Z połowy ciasta odrywać małe porcje, formować kuleczki wilkości dużego orzecha włoskiego, następnie placuszki, nadziewać je farszem jabłkowym, zlepić brzegi placuszków, formując bułeczki.
Pozostawić do wyrośnięcia 1,5 h. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wierzch posypać cynamonem. Piec ok. 8-10 min. w temperaturze 190 st. C lub do czasu zrumienienia skórki.


Nadzienie serowe (16 bułeczek):
400 g twarogu półtłustego
1 jajko
3/4 szkl. cukru trzcinowego demerara
1 cukier waniliowy
skórka pomarańczowa (ok. 2 łyżek)

Wykonanie:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Pozostałą połowę ciasta rozwałkować na wielkość blaszki od piekarnika. Ciasto posmarować farszem serowym. Dłuższego boki ciasta złożyć do środka, tak aby się spotkały pośrodku. Pokroić ciasto w miejscu złączenia dłuższych boków na dwie części. Każdą połówkę kroić w poprzek na paski (bęxdzie ich ok. 8 z połówki). Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wierzch posypać cynamonem. Piec ok. 15 min. w temperaturze 190 st. C lub do czasu zrumienienia skórki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz