czwartek, 23 października 2014

Sernik z kremem orzechowym

Jeśli lubicie delikatne serniki oraz orzechowe kremy, do tego uprażone orzechy laskowe, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Ja ostatnio zasmakowałam zwłaszcza w tych ostatnich, więc moje kombinacje deserowe oscylują wokół tego typu orzechowych smaków. Uprażone orzechy laskowe mają wspaniały smak, są idealne do przegryzania tak po prostu. Można je również zblendować do postaci kremowej masy, dodać roztopioną czekoladę i cieszyć się przepyszną domową nutellą. Jak zrobić taką nutellę zobaczycie w moim kulinarnym programie. Wracając do sernika, proponuję podać go z konfiturą malinową, która wprowadza kwaskową nutę i równoważy smak. Polecam!

Składniki:

Spód:
8 ciasteczek zbożowych kakaowych belVita
1/2 szkl. orzechów laskowych
1/2 kostki masła

Warstwa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
5 jajek
1 i 1/3 szkl. cukru trzcinowego jasnego
1 szkl. śmietanki kremówki
3 łyżki maki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Krem orzechowy:
250g serka mascarponne
330 ml śmietanki 30 %
3 łyżki kremu orzechowo-czekoladowego (przepis poniżej) 
1/3 szkl. cukru pudru

Krem orzechowo-czekoladowy:
80 g orzechów laskowych
100 g gorzkiej czekolady
40 ml mleka
2 łyżki miodu

Ponadto:
1 szkl. uprażonych orzechów laskowych

Wykonanie:

Spód:
Ciastka z orzechami zblendować, połączyć z rozpuszczonym masłem, wyłożyć dno i boki tortownicy. Umieścić w lodówce do stężenia.

Warstwa serowa:
Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Masę serową wyłożyć na spód. Upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. Czas pieczenia 1 godzina. Po tym czasie wystudzić i umieścić w lodówce na conajmniej 3- 4 godziny, a najlepiej na całą noc.

Krem orzechowo-czekoladowy:
80 g uprażonych orzechów laskowych z usuniętą skórką umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Czekoladę połamać na małe kawałki. Mleko zagotować i gorącym zalać czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać zmiksowane orzechy laskowe i miód, całość wymieszać do połączenia składników.

Krem orzechowy:
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek, zmiksować, dodać krem orzechowo-czekoladowy i ponownie zmiksować.

Montaż:
Wierzch sernika posmarować kremem orzechowo - czekoladowym. Posypać uprażonymi, pozbawionymi skórek, pokrojonymi orzechami laskowymi.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz